TerveysblogiTerveysblogiTerveysblogiTerveysblogi
Verkkokauppa
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
29.4.2017

Millainen on mielestäsi täydellinen ihminen?

  • Posted By : delwigdi/
  • 2 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Yleinen

Mietintämyssyssä täydellinen ihminen

Mä jäin tässä miettimään, että millainen on täydellinen ihminen? Seuraan nimittäin itsekin somea melko ahkerasti. Ennen kaikkea seuraan siihen liittyvää kirjoittelua ja keskustelua.

Lisäksi vastaan niin usein ihmisten viesteihin siitä, kun heillä on riittämättömyyden tunnetta ulkonäöstään, liikkumisestaan ja elämäntyylistään – koska SOME.

Kun muutamat viikot sitten pidin FitFashionin snappia sen viikon minulta kysyttiin, että mitä itse seuraan somessa. Oli muuten melkoisen vaikea kysymys! Tajusin, etten suoranaisesti seuraa mitään tai ketään, ellei kaikenlaisia ranskis-tilejä oteta lukuun. 😀 Ranskanbulldoggi kun on meillekin jossain vaiheessa kevättä tulossa. <3

Jos seuraan jotain se on suurimmaksi osaksi treenivideoita, elämänviisauksia, tietoiskuja jne. Ja ranskiksia. 😀 En oikeastaan vartavasten seuraa ketään bloggaria, sillä muotia, sisustusta tai lifestyleä en oikeastaan seuraile. Liikuntaa harrastan elämäntapana, että sinällään siihenkään en tarvitse erikseen inspiraatiota – etenkään, jos ”inspiraatio” tulee treenattujen sporttipirkkojen tai punttijaskojen vartaloista tai hoikista rungoista tai muusta ulkonäkökeskeisyydestä.

En vain henkilökohtaisesti saa itse siitä itselleni mitään, että katsoisin muiden kroppia ja miettisin, miksei minulla ole sellaista.

 

Täydellinen ihminen | Miksi en tavoittele täydellisyyttä?

Hmm. Varmaankin ehkä siitä syystä, että tiedostan meidän kaikkien olevan erilaisia jo geeniperimästä lähtien: me emme voi kaikki näyttää kroppamme kanssa samanlaisilta. Jollain on ihanat sisäreidet, jollain ”täydellinen” uuma, kauniit kapeat kasvot ja kivat tatskat. Nätti hauis. Pyöreä pylly, selluliititon ja kaikkea. Kaunis värikäs aamupalasmoothiebowl goji-marjoilla. Tai mitä vaan tosi jippikaijeetä.

 

 

Täydellinen ihminen | Ulkonäkö, ulkonäkö, ulkonäkö…

Välillä harmittaa lukea kirjoituksia siitä, kuinka some ahdistaa ihmisiä. Se harmittaa siksi, koska ahdistus tarkoittaa sitä, että taustalla on ajatus täydellisyydestä. On jotain, mitä tulee tavoitella: jos tätä tavoitetta ei saa täytettyä on riittämätön.

Ja se tekee meistä välillä niin onnettomia. Se saa meidän ajatuksemme vääriin asioihin, kuten liialliseen ulkonäön tarkkailuun, liialliseen liikuntaan, häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen, sosiaaliseen eristäytymiseen jne.

Erityisesti ulkonäkö on jotain, josta koetaan suurta painetta. Milloin unohdimme sen, että emme ole kaikki samasta muotista veistetty? Elämme aikaa, jossa uudet sukupolvet ovat toisaalta hyvin suvaitsevaisia. Miksi sitten emme suvaitse omaa itseämme sellaisena, kuin olemme ja ymmärrä että täydellisyyttä ei ole?

 

Täydellinen ihminen | Suorittaminen, suorittaminen, suorittaminen…

Sitten on toisaalta tätä hehkutusta siitä, mitä kaikkea saikaan aikaan tai kuinka väsynyt on, koska on niin paljon puuhaa.

Suorittajat ovat niitä, jotka vetävät arkea satalasissa. Arjen tehopakkaukset, jotka pärjäävät liian vähäisillä yöunilla. He ovat niitä, jotka menestyvät kaikilla elämän osa-alueilla ja liikuntakin on kaikki-tai-ei-mitään -mentaliteetilla, HIITti soi!

Aamulenkitkin juostaan tyhjällä vatsalla ja syke tapissa.

 

Millainen siis on mielestäsi täydellinen ihminen?

Mikäli sinä koet ahdistusta sosiaalisesta mediasta ja tästä kaikesta ”täydellisyydestä”, niin kysy itseltäsi: millainen mielestäsi on täydellinen ihminen?

Seuraavaksi pohdi, kuka tai mikä määrittää täydellisyyden? Mistä sinulle on tullut tuo kyseinen ajatus tai käsitys täydellisyydestä?

 

 

Täydellinen ihminen | Some on illuusiota

Ei mene sosiaalisesta mediasta kertovaa kirjoitusta, jossa ei muistutettaisi siitä, kuinka some on illuusiota. Some on filttereiden pelikenttä.

Some on kaiken p*skan filtteröimisen tulos. Ei sinne laiteta turvonneita kasvoja, leuan finnejä, lasittuneita katseita, kuvia vyöruusuista, itkuisia eron jälkeisiä kuvia, valvottuja yöunia tai kuvia vatsamakkaroista (paitsi Celeste Barber, oletteko seurannee Instassa? Ihan paras! 😀 :D).

Ainakaan niiltä, joita seurataan eniten.

Eikä siellä ensimmäisenä lueta surkuttelua siitä, kuinka elämä ei olekaan laiffia. Se on toisaalta myös eräänlainen positiivinen päiväkirja. Ja ei siinä mitään – todellakaan!

Itsekään en julkaise juurikaan mitään negatiivisuuksia tai julkista valituksiani. En halua toisaalta levittää sellaista ajatusmaailmaa somessa, sillä negistelyä on muutenkin jo niin paljon.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, että negatiivisuutta ei ole olemassa tai se täytyisi kieltää. Missään nimessä ei. Kyllä joskus menee alamäkeen ja that’s cool.

Mutta lähtökohtaisesti somessa näkee paljon hehkutusta ja sitä, kuinka elämä se vaan on! <3

 

Tässä vain täytyy muistaa se, että vastuu suodattamisella on itse lukijalla. Miksi emme aina muista sitä, että some ei ole sataprosenttista todellisuutta? Miksi annamme somen vaikuttaa meihin niin vahvasti?

 

Mitä ajatuksia teillä on? Mitä sinusta kuuluu täydelliseen elämään?

 

Me ollaan niin ihania kaikki. Voi kun huomaisimme sen itsekin. <3

Ihanaa vappua kaikille,

Kipa

 

 

Tsekkaa myös:

Vuoden  2017 oma tavoitteeni: voimavarojen kohdentaminen – pysyinkö tavoitteessani?

 

Edellinen kirjoitukseni: 

Toiminnallinen vatsatreeni

 

*** Seuraa minua: ***

Facebook – Instagram – YouTube – Bloglovin

<3

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu


28.4.2017

Viikon teema: säännöllinen ateriarytmi – päivällinen ja iltapala

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Ravinto

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä viikon teemasta, säännöllisestä ateriarytmistä, nostetaan esille päivällinen ja iltapala.

 

 

MIKSI PÄIVÄLLINEN ON TÄRKEÄ?

Mikäli päivän ateriarytmi on epäsäännöllinen saattaa käydä joskus niin, että töistä päästessä päivän päätteeksi verensokeri on vajonnut todella alas. Tällöin kotiin päästessä ruoaksi kelpaa leivästä ja kaurahiutaleista lähtien vähän kaikkea, mitä käteen sattuu.

Tällöin saattaa käydä niin, että päivällinen tulee skipattua. Kun päivällisen skippaa, niin iltapalakin jää vähän sekalaiseksi – iltaa hallitsee jatkuva napostelu.

Kun omaa nälkää ei pysty hallitsemaan, tulee helposti ahmittua jopa 2–3 kertaa enemmän kuin normaalisti söisi. Siksi ruokailurytmien säännöllisyys pitkin päivää on tärkeä, myös illalla.

Mikäli perheessä on lapsia, niin päivällinen on osa lapselle opeteltavia ruokailutottumuksia: Yhteiset ruokahetket pöydän ääressä ovat tärkeitä jo siksi, että lapsi oppii säännöllisen ruokailurytmin. Ja toisaalta yhteiset päivälliset ovat hyviä paikkoja jakaa kuulumisia ja nauttia perheen yhteisestä ajasta. 😌❤️

 

PÄIVÄLLINEN RIIPPUU AKTIIVISUUDESTASI

Päivällisen sanotaan olevan päivän toinen lämmin ateria. Toinen lämmin ateria on yksilöllistä, sillä kaikki eivät kaipaa päivään toista lämmintä ruokaa. Asteita tärkeämpää onkin se, mitä ateria sisältää eli ateria voi olla myös ”kylmä”.

Päivällinen voi olla samantyyppinen, kuin lounas ja perinteinen lautasmalli on tässäkin toimiva.

Päivällinen kannattaa koostaa oman aktiivisuutesi mukaan. Päivällisellä esimerkiksi hiilareita on hyvä harkita, mikäli niitä on ollut jo aamupalassa ja lounaassa riittävästi.

Tuletko juuri treenaamasta tai oletko menossa treenaamaan? Silloin hiilihydraatteja tarvitaan eri tavalla, kuin ilman aktiivisuutta sisältävää koti-iltaa viettäessä.

Mikäli tulet treeneistä tai suunnitelmissasi on mennä vielä treenaamaan, niin nauti hiilihydraatit lautasmallin mukaan.

 

 

MILLAINEN ILTAPALA TULISI NAUTTIA?

Hyvät iltapalat ovat välipalan kaltaisia. Kuten välipaloilla, niin iltapaloillakin täydennetään päivän muita aterioita.

Usein nälkää pelätään ja sen ajatellaan olevan asia, jota ei saisi tulla. Pieni nälän tunne on ookoo eikä siitä kannata heti huolestua. Eri asia on, jos illalla on kiljuva nälkä: olet syönyt päivällä liian vähän.

Iltapalan on hyvä viedä suurin nälkä pois, mutta liian isoksi sitä ei kannata koostaa. Liian raskaat ateriat illalla voivat haitata nukahtamista tai yöunia. Tässä auttaakin suuresti sen tiedostaminen millainen nukkuja itse on ja rytmittää päivälliset ja iltapalat sen mukaan.

No nyt! Nyt on ateriarytmit kohdillaan! 😀

 

Viikonloppu on omistettu päivällisille ja iltapaloille. Ja kyllä – Vappu sekoittaa hieman pakkaa. 😉 Elämää sattuu!

 

 

Nautitaan viikonlopusta ja Vapusta!
❤️ Kipa

 

 

 

TSEKKAA MYÖS MUUT KIRJOITUKSENI AIHEESTA 

”SÄÄNNÖLLINEN ATERIARYTMI”:

Aamupala

Lounas

Välipalat

 


27.4.2017

Viikon teema: säännöllinen ateriarytmi – välipalat

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Ravinto

Aamupalan ja lounaan merkityksen & koontivinkkien jälkeen pureudutaan välipaloihin.

☀️☀️☀️

 

MIKSI VÄLIPALA ON TÄRKEÄ?

 

1. Välipalat tasaavat verensokeria

Tämä on kuultu usein – ehkäpä siksi, koska se on yksi tärkeimmistä välipalojen tehtävistä.

Terveellinen välipala vapauttaa energiaa tasaisesti elimistösi käyttöön, jolloin olo pysyy skarppina ja pirteänä koko päivän.

Ihmisen toimintakyky perustuu verensokeriin: veren sokerin on oltava tietyllä tasolla, jotta kehomme funkkaa. Sokeri on ihmisen polttoainetta ja normaali verensokeritaso on noin 4–6 millimoolia litrassa verta.

Tasainen verensokeri takaa sen, että aivot pelittävät, sydänlihas pumppaa verta ja veri kiertää kehossa.

Päivän pääateriat ja välipalat nostavat yleensä verensokeriamme noin 3–4 tunniksi. Sen jälkeen verensokeri laskee takaisin siihen, mistä lähdettiin.

Jotta välipala palvelee tarkoitustaan on välipalalla hyvä olla ainakin kahta seuraavista: hitaasti imeytyvää hiilihydraattia, proteiinia tai hyvälaatuisia rasvoja.

Verensokerin heilahteluita voimistavat puhdas/lisätty sokeri, vaaleat ja valkaistut jauhot ja niistä leivotut leivokset, keksit, pullat sekä kaikki lisättyä sokeria sisältävä makea. Siksi nämä ovat hyvä jättää harvemmille kerroille viikossa.

Tärkeintä on, ettei verensokeri pääse sokeripitoisten välipalojen vuoksi kauheaa vauhtia nousuun, ja siten tulemaan hetken päästä yhtä ryminällä alas – jolloin meitä alkaa väsyttää.

2. Välipalat edistävät hyvinvointiasi

Päivän pääateriat (aamiainen, lounas, illallinen) ovat päivän energiansaannin perusta. Välipalojen avulla saat lisättyä tärkeitä ravintoaineita ruokavalioosi.

Välipalat voi ajatella pääaterioita täydentävinä: ne ovat oiva keino tuoda ruokavalioon mukaan vitamiineja ja hivenaineita, jotka puuttuvat pääaterioilta.

 

Mitä välipaloilla syödä?

Esim. marjat, hedelmät, pähkinät, mantelit ja siemenet, avokado, riisi- ja maissikakut, puuro, täysjyväleipä ja vähärasvainen rahka ovat helppoja, terveellisiä ja siistejä välipaloja. Hedelmät voi tarvittaessa vaihtaa joskus sokeroimattomaan Pilttiin, Bonaan tai nauttia smoothien.

Ruokapyramidi on loistava työkalu tässä: ruokapyramidin kolmesta alimmasta osasta saat koottua monia eri versioita välipaloillesi.

 

 

Nykypäivää: Välipalojen optimointi – onko täydellisyyttä tavoiteltava?

Nykypäivänä meillä on kova hinku optimoida kaikkea, myös välipaloja joista ”tulisi saada” kaikki tarvittava.

On syytä muistaa, että ”täydellisen välipalan” metsästys voi olla useimmille meistä melko uuvuttavaa ja arjessa/työelämässä jopa haasteellista.

Onkin hyvä huomioida se, että täydellistä välipalaa metsästettäessä motivaatio skipata välipala saattaa kasvaa juuri sen ”vaikeuden” takia. Olkaamme siis rohkeita laskeaksemme tarvittaessa jonkin verran rimaa: pääasia on, että nauttii välipalan.

 

3. Välipalat estävät kiukkunälkää ja järkkynälkää

Miksi tämä on tärkeää? Kiukkunälkä meillä on silloin, kun verensokeri laskee alas ja meiltä loppuu huumorintaju. Kiukuttelemme tai olemme huonontuulisia vähän syyttä. Silloin kyseessä saattaa olla verensokerin lasku ja silloin keho tarvitsee ravintoa.

Järkkynälkä kasvaa iltapäivää ja iltaa kohden, mikäli päivän ruokailumme ovat liian heppoisia. Liian pitkä paastoaika aterioiden välillä saattaa laukaista meissä efektin, joka saa meidät syömään äkkiä jotain ja paljon.

Seurauksena saattaa tällöin olla se, että kokonaisuutena tuleekin syötyä päivän aikana enemmän, kuin mitä säännöllisesti syömällä. Lisäksi iltapainotteinen syöminen voi joillain ihmisillä heikentää unensaantia ja laatua.

 

4. Välipalat antavat energiaa treeniin ja palauttavat treenistä

Elämme aikaa, jolloin moni meistä lähtee suoraan töistä treenaamaan. 50-luvun tyyliin emme enää mene suoraan kotiin. Ennen treeniä on tärkeä syödä välipala, jotta varmistetaan hyvä treenimoodi.

Valitse itsellesi helposti sulava välipala, joka palvelee treenisi luonnetta: oletko menossa pilatekseen tai kevytjoogaan, salille treenaamaan lihasvoimaa vai aerobiselle räväkälle tunnille?

Mikäli treenin intensiteetti on kova on välipalan hyvä sisältää hiilihydraatteja, jotta jaksat.

 

 

MITÄ TREENIN JÄLKEEN?

Pieni välipala 30 minuutin sisällä urheilusuorituksen jälkeen nautittuna edistää palautumista, sillä lihasten energiavarastot täyttyvät. Näin palautuminen alkaa tehokkaammin. Treenin jälkeisen välipalan nyrkkisääntönä voi pitää 2:1 -suhdetta: hiilihydraatteja ja pienen määrän proteiinia.

 

MISTÄ VÄLIPALOJEN TARVE RIIPPUU?

Aterioiden koko ja lukumäärä riippuvat yksilöllisesti aktiivisuudesta. Yleisesti ottaen vähintään neljä syömiskertaa päivässä on jokaiselle terveellinen rytmi.

Koska sinä olet itsesi paras asiantuntija ja tunnet verensokerisi, niin luo itsellesi toimiva rytmi. Lisäksi aikataulumme ovat vaihtelevia, joten kaikkea ei voi vakioida: joskus elämää tapahtuu. Siksi välipalat vaativat joskus hieman etukäteissuunnittelua. Jotkut ihmiset meistä ovat sellaisia, että ilman kunnollista suunnitelmaa mitään harvoin tapahtuu. Ja se on ookoo!

Eli jos tunnistat itsesi siitä, että välipalojen toteutumista parhaiten palvelee se,ä etukäteissuunnittelu, niin panosta siihen. Välipalojen suunnittelun avuksi voit muodostaa listoja erilaisista välipalavaihtoehdoista, joita yhdistelemällä ravintoarvot pysyvät korkealla.

 

Esim.

– rahka + pähkinät + marjat
– luonnonjugurtti + pähkinät + hedelmä
– maissikakku + leikkele + avokado
– smoothie: jogurtti + seesamin siemen + kaurahiutale + mango Piltti
– leipäviipale + tuorejuusto + tomaatti + tuoremehu lasillinen

 

Mikäli välipalarytmi on sinulla ollut jo jonkun aikaa hukassa, niin listat ovat todella käteviä. Lisäksi suunnittele tarpeen vaatiessa vaikka kalenteriin välipalat etukäteen, niin välipalatauot tulee todennäköisemmin pidettyä.

 

 

Loppuviikko on omistettu välipaloille! ☀️
– Kipa

 

 

TSEKKAA MYÖS MUUT KIRJOITUKSENI AIHEESTA 

”SÄÄNNÖLLINEN ATERIARYTMI”:

Aamupala

Lounas

Päivällinen ja iltapala


27.4.2017

Kesää kohti: toiminnallinen vatsatreeni ja Jukan valmennus!

  • Posted By : delwigdi/
  • 2 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Treeni

Ainamuodikas vatsatreeni

Ei käy kieltäminen: vatsatreeni on aina pop. Pyykkilautavatsa on aina toki kiva, mutta vatsalihaksilla on muitakin tärkeitä rooleja, kuin näyttää hyvältä.

 

 

Kirjoitin vatsalihaksista, niiden tehtävistä ja treenaamisesta jokunen aika sitten aiheella ”kuinka saada vahvat ja erottuvat vatsalihakset”. Voi lukea tekstin täältä. Pieni ote kirjoituksestani koskien vatsalihasten roolia:

Vatsalihasten päätehtävät

Toisin, kuin joskus nykypäivänä tunnutaan ajatella (tsik tsik), niin vatsalihasten päätehtävä ei oikeastaan ole näyttää hyvältä. Niillä on tärkeitä tehtäviä, jotka eivät liity ulkonäköön:

  • Selkärangan koukistus, kierto ja sivutaivutus
  • Selkärangan ojennuksen estäminen
  • Keskivartalon tukeminen ja voimanvälitys sekä vatsaontelon paineen ylläpito
  • Sisäelinten suojaus
  • Lantion asennon hallinta
  • Voimakkaan uloshengityksen avustaminen

 

Eli vatsaritilä ei siis ole pelkkää lookia varten. Tsekkaa YouTubeen lataamani minikuntopiiri vatsalihaksille, joka soveltuu omana minitreeninään tai kuntosalin, kävelylenkin tai juoksun päätteeksi. Löydät YouTubesta Coachingkira-nimellä muitakin reenivideoita. käy kurkkimassa! 🙂
Olen käynyt useamman toiminnallisen harjoittelun ja kehonkäytön koulutuksen sekä koulutuksia liittyen liikkuvuuden testaamiseen. Lisäksi jonkun verran on tullut opiskeltua sitä, miten rankaa ympäröivien tukilihasten toimintaa voi testata ja asennon hallintaa ja kyseistä lihaksistoa kehittää. Paljon tätä tietoa tulee hyödynnettyä myös työssäni työhyvinvointivalmentajana, kun skannailen ihmisten niska-hartia -seudun kiputiloja.
Voin oikeasti käsi sydämellä sanoa, että kollegani Jukka Harjun koulutukset on todella hyviä! Olen aina saanut aivan käsittämättömän määrän informaatiota liikkumisesta ja ihmiskropasta. Jukalla on muutoinkin inhimillinen ja mielestäni järkevä lähestymistapa, sillä kyseessä on terveyden edistäminen. Ei pelkkä ”luukki”.
Harjun Jukka on päällikkötyyppi selittämään sinulle, miksi niin monilla lankkutreeni ei oikeasti osu vatsaan – vaan treeni menee helposti harakoille. Vatsatreeni on todella tärkeä juttu tehdä oikein, sillä se vaikuttaa olennaisesti selän terveyteen – ja jo siihen, miten kädet ja jalat toimivat, eli saavatko ne tukea coresta.
Jukan toiminnallisen vatsatreenin verkkovalmennus on avajaistarjouksessa enää kolme päivää. Käy kurkkaamassa alla oleva linkki ja tilaa Jukan seitsemän viikon valmennus hintaan 57 € (norm. 77 €). Jukka on ihanan ihmisläheinen ja selkopuheinen valmennuksissaan. <3

 

Ei huono! Tutustu valmennukseen täällä .

Ei muuta, kuin corella koreeksi! 😀

Kivaa päivää kaikille,
Kipa

*** Seuraa minua: ***

Facebook – Instagram – YouTube – Bloglovin

<3


coachingkira
27.4.2017

Painoasiaa lapsen suusta: mä hävisin!

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi

Tiedättekö, kun Facebook jakaa aikajanallesi aina jonkun vuoden tai enemmän vanhan kuvan?

Itselläni pelmahti vuoden takainen päivitys eilen omalle seinälleni ja tunnen tarvetta jakaa ajatukseni myös täällä Terveysblogin Facebook-sivun lisäksi.

Lapset ne vaan ovat niin <3 <3 <3. Heillä on käsittämätön läsnäolemisen ja intoutumisen kyky. Heille asiat ovat toteamista, tutkailua ja tarkastelua. Heiltä voi oppia todella paljon.

 

Olin vuosi sitten yhden uimahallin salilla heittämässä treenin, kun pukuhuoneen kuvassa olevalle vaa’alle astuivat vuoron perään kolme pientä lasta.

 

”Terveiset salilta – tarkkaan ottaen pukkarista!

Hassua. Lapsia kun seuraa, he villiintyvät vaa’asta pukuhuoneessa: sen päälle hypitään kilpaa, hihitellään systeemille ja painoa huudellaan ilman häpeää. Heille paino on vain luku – se ei ole hyvä eikä huono, sitä ei tuomita.

Tänään tuli jokseenkin söpö tapaus eteeni. Kolme lasta punnitsi toisiaan vuorotellen. Ensimmäinen painoi ilmeisesti eniten ja kaksi viimeistä vähiten. Ihan viimeiseksi itsensä punninnut lapsi huusi kovaan ääneen juuri itsensä punninneelle kaverilleen iloisen hassun hauskasti: ”hei me hävittiin, me hävittiiiiiin!!”

Jokseenkin antoisaa aikaa tuo lapsuus. Aloinkin miettimään, missä vaiheessa painosta tulee hirviö, hävettävä asia? Peikko, jota ei huudella ääneen, jota jopa pelätään ja joka määrittää pahimmillaan ihmisen arvon?

Mitä jos aikuisenakin lopetettaisiin määrittelemään painoa ”oikeaksi” tai ”vääräksi”, ”hyväksi” tai ”pahaksi”. Lakattaisiin arvottamasta niin vahvasti asioita. Ottaisimmekin ne sellaisina, kuin ovat – todeten ja tarkastellen.

Mietittäisiinkin painoa vain lukuna, joka on olemassa, muttei määritä meitä.

Mitäs jos arvottamisen sijaan keskityttäisiin sisälle itseemme: milloin ja missä olosuhteissa minulla on parhainta olla ja voin hyvin? Mikä minusta tuntuu hyvältä ja auttaa minua olemaan energinen ja iloinen oma itseni?

…harvoin siihen painolukemaa todellisuudessa on liittynyt. Kyllä se hyvä olo on usein lähtenyt ihan muista seikoista. ”

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin, ystävät. Sinä riität. <3
Kipa

 

#inhimillinenote

 

Lue myös:

Treenaan ja treenaan – syyt miksi paino ei laske, vaan jopa nousee

 

Sekä: 

Käytännön vinkit: arki ja sen pienet aktiivisuusvalinnat

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – Instagram – YouTube – Bloglovin

<3


26.4.2017

Viikon teema: säännöllinen ateriarytmi, lounas

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Ravinto

Perusasioiden äärellä: nyt kun aamupala on käsitelty, niin seuraavaksi katsotaan, miten koostetaan riittävä lounas ja miksi lounaan nauttiminen on tärkeää.

 

MITÄ LOUNAAKSI?

Lounas on toinen päivän pääaterioista, joka on ”helppo” skipata, koska yleensä on kiire tai ei ole nälkä. Nälkä ja kylläisyys ovat hyvin yksilöllisiä ja nälän tunnetta voi opetella löytämään. Miksi kukaan kuitenkaan haluaisi tuntea nälkää?

Koska se saa meidät syömään. Ja syöminen antaa meille energiaa ja virkeyttä päivään ja soluillemme rakennusaineita tehdä työtään, aineenvaihduntaa.

Miten nälän tunnetta voi opetella löytämään? Syömällä tasaisin väliajoin. Aika usein kuulee, että tulisi syödä niin, ettei nälkää synny.

Tämä on jokseenkin hitusen harhaan johtavaa, sillä on hieno asia tuntea nälkää. Nälkiintyminen (ja siten ravintoaineiden puutos) on eri asia – tai se, että ruoan jatkuva ajattelu vie meiltä energiaa joka päivä.

Ruoan ei tule hallita elämää, vaan sen on tärkeää olla luonnollinen osa arkea. Ihan, kuin hampaiden pesu.

Kuten ateriarytmien tärkeyden yhteydessä ollaan todettu kovin nälkäisenä tulee helposti syötyä hutivalintoja tai suuria määriä yli energiantarpeen.

Säännöllinen ateriarytmi siis ehkäisee erityisesti hallitsematonta syömistä iltapäivää/iltaa kohden ja auttaa painonhallinnassa. Se on osa meidän elämänhallintaamme.

Lounas takaa sen, että saamme riittävästi virtaa esim. optimaalisen työskentely- tai opiskeluvireytemme sekä aivojemme toiminnan kannalta.

Mikäli skippaamme lounaan tai koostamme sen liian heppoisaksi (esim. pelkkä kevyt salaatti tai keitto) kasvaa energiavajeemme iltapäivää ja ilta kohden. Varsinkin, mikäli tähän vielä yhdistyy aamupalan skippaus, niin soppa on valmis – enkä puhu ruoasta.

Ilman lounasta väsymme herkemmin. Jo myös siitä syystä, että aivomme kuluttavat levossa 0,4 joulea minuutissa. Keskimäärin aivojen toimintaan kuluu 20 prosenttia elimistön energia-aineenvaihdunnasta. Ilman energiaa siis myös pää voi tuntua sumuiselta ja mieli matalalta.

 

Perinteinen lautasmalli on loistava työkalu lounaan kokoamiseen: täytä lounaslautasesta 1/2 kasviksilla.

 

MITÄ LOUNAAKSI?

Lounaasta ei tarvitse tehdä taidetta. Riittää, että perusasiat ovat kunnossa:

a) syöt lounaan
b) syöt riittävästi arkirytmisi ja aktiivisuustasosi mukaan
c) syöt tavoitteesi mukaisesti

 

Käytännössä nämä tarkoittavat sitä, että lounas on hyvä syödä n. kolmen-neljän tunnin päästä aamupalasta.

Lounasta suunnitellessasi perinteinen lautasmalli on todella toimiva apuväline.

Lautanen täytetään puoliksi kasviksilla, joita on 3-5 eri väriä. 1/4 lautasesta täytetään proteiinin lähteellä (liha/kala/kana/kallkuna/tofu/härkis jne.) ja 1/4 pitkäkestoisilla hiilihydraatin lähteillä (täysjyvä tai tumma riisi/pasta, peruna/bataatti/tattari/kvinoa/couscous/speltti jne.).

Vähän alempana vuorotyön yhteydessä esitän myös ”kouramallin”, joka toimii hyvin toisena apuvälineen lounaalle.

Hiilihydraateista muuten puhutaan paljon ja ne ovat nykypäivänä vähän turhaan ajateltu pahiksiksi. Hiilareita tarvitaan, ne ovat hyviä tyyppejä! 😉

Kirjoitin niistä aikoinaan blogitekstin. Mikäli haluat lukea lisäperusteluja hiilareille, niin tsekkaa seuraavasta linkistä miksi hiilarit ovat tärkeitä ja mikä on riittävä määrä hiilihydraatteja päivässä.

Olen lisäksi kirjoittanut hiilihydraattikammosta ja kuinka selättää se. Siitä lisää täältä.

 

Mikäli olet aktiiviliikkuja tai arjessasi hyvin aktiivinen mahtuu kylkeen 1-2 viipaletta leipää.

Mikäli et ole niinkään aktiivinen ja tavoitteenasi on painonhallinta/-pudotus, niin leivän tilalle voi valkata vaikka lasillisen piimää tai maitoa. Pääasia, että nälkä lähtee.

 

 

TÄYTYYKÖ LOUNAAN OLLA LÄMMIN ATERIA?

Lounas ei välttämättä tarvitse olla lämmin ateria. Keho ei oikeastaan välitä onko ruoka kylmää vai lämmintä: tärkeintä on aterioiden monipuolisuus. Toki joillain ihmisillä lämmin ateria tuo vahvemmin fiiliksen siitä, että todella on syönyt. Lisäksi kylläisyys voi tuntua vahvemmin, kun nauttii lämpimän aterian.

Yksilöllistä siis.

Keitot ja salaatit ovat nykyään suosittuja lounaita. Salaattiaterioita ja keittoja nauttiessa on hyvä huomioida riittävä proteiinin saanti. Mikäli lounaasi koostuu eväsleivästä, niin leipäaterioilla on hyvä muistaa lisätä kylkeen vähän kasviksia.

 

Entä jos tekee vuorotyötä?

Vuorotyö tuo kieltämättä omat haasteensa. Kannattaa panostaa niihin tekijöihin, joihin voi vaikuttaa. Erityisesti kannattaa pyrkiä säilyttämään säännöllinen ateriarytmi epäsäännöllisestä työstä/elämänrytmistä huolimatta.

Kiinnitä huomio siihen, mitä syöt työvuoroissa: lautasmalli toimii yhtälailla yövuorossa. Jos olet eväsruokailun varassa, satsaa eväiden laatuun ja varmista, että eväslounaassa toteutuu seuraava ”kouramalli” (ja tämä tosiaan sopii nyrkkisäännöksi normipäityöläisen lounaallekin):
– 2 kourallista kasviksia
– 1 kourallinen hiilihydraatin lähdettä
– 1 kourallinen proteiinin lähdettä
– peukalon pään kokoinen määrä hyvälaatuista rasvaa

 

Teit sitten päivä- tai yötöitä, yleensä sopiva ateriaväli on 3-4 tunnin välein. Jollain se on 2,5-3 tunnin välein, sillä olemme eri tavalla herkkiä verensokerin vaihteluille.

 

Summa summarum:
Kun nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi, syöminen pysyy paremmin hallinnassa ja vireys kohdallaan yövuorossakin.

Aamu- ja päivävuorossa on toki helpompi noudattaa esim. viiden aterian rytmiä: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Jos työpaikalla ei ole mahdollisuutta työpaikkaruokailuun, eväiden laadulla on väliä.

 

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin, ystävät!

Tänään ja loppuviikolla nautitaan hyvä lounas!

Kipa

 

 

TSEKKAA MYÖS MUUT KIRJOITUKSENI AIHEESTA 

”SÄÄNNÖLLINEN ATERIARYTMI”:

Aamupala

Välipalat

Päivällinen ja iltapala


25.4.2017

Viikon teema: säännöllinen ateriarytmi, aamupala

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Ravinto

Tällä viikolla blogissa ja Terveysblogin Facebookissa on aiheena säännöllinen ateriarytmi.

 

Joskus on hyvä palata perusasioiden äärelle, sillä tietoa meillä on enemmän kuin koskaan. Tiedon määrä tekee sen, että joskus perusasiat peittyvät pikkukikkailujen alle. Esimerkkinä aterioiden säännöllisyys ja välipalat.

 

Siksipä tämä viikko on omistettu säännöllisille ateriarytmeille. Punaisena lankana toimii ajatus siitä, miksi aterioiden säännöllinen nauttiminen on tärkeää.

Ensimmäisenä käydään läpi päivän pääateriat ja merkitys ja koostaminen: aamupala, lounas ja illallinen.

Loppuviikolla paneudutaan välipaloihin.

 

Kyllä. Aamupala ON päivän tärkein ateriana. Sillä on suuri merkitys jaksamisemme kannalta.

 

Viikon teema: säännöllinen ateriarytmi – aamupala

 

MILLAINEN AAMUPALA ON ”RIITTÄVÄ”?

Aamupalaa hehkutetaan päivän tärkeimpänä ateriana. Eikä suotta. Sillä on suuri merkitys päivän jaksamisen kannalta.

Millainen aamupala sitten oikein on riittävä?

Tämä riippuu todella paljon ihmisestä: hyvin erilaiset aamupalat voivat tuottaa eri ihmisille kylläisyydentunteen.

Toinen pötkii pitkälle päivään aamupuuron voimin, toisen maha vaatii jotain tuhdimpaa. Aamupalassa onkin siksi hyvä pitää nyrkkisääntönä seuraavia seikkoja:

a) Ravitsemusnäkökulmasta aamupalan tulisi olla sopivan monipuolinen: hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa.

b) Aamupala on hyvä koota oman maun mukaiseksi. On turha struutata napaan puuroa, jos puuro ei ole sinun juttusi. On löydettävä omat ja itselleen maistuvat, hyvät ja laadukkaat, energianlähteet.

 

Aamupalan on hyvä sisältää hiilihydraatteja, ja aamiainen usein koostuu sen ympärille.

Jos puuro maistuu, niin hyvä – mutta yhtälailla aamupalalla voi olla mysliä, leseitä, riisi- tai maissikakkuja tai täysjyväleipää.

Proteiinit saattavat helposti jäädä kelkasta aamupalalla. Pelkän puuron ja marjan yhdistelmällä ei kaikilla välttämättä nälkä lähde. Siksi niiden lisäksi kannattaa syödä esim. keitettyä/paistettua kananmunaa, vähärasvaista rahkaa/juustoa, raejuustoa tai leikkeleitä.

Aamupalalla kannattaa suosia myös kasviksia, hedelmiä tai marjoja.

Hyviä rasvoja on aina hyvä lisätä ja puuroon voi lisätä esim. pienen tilkan rypsiöljyä tai siemeniä, maitorahkan sekaan siemeniä tai pähkinöitä tai leivän päälle voi vaihtelun vuoksi laittaa avokadoa.

 

Aamuisin myös vastapuristetut- tai täysmehut sekä smoothiet toimivat erinomaisesti.

 

MITÄ HYÖTYÄ AAMUPALASTA ON?

Riittävä aamiainen täyttää kehon (ja mielen) energiavarastot päivää varten.

Lisäksi se helpottaa syömistä myöhemmin päivällä: jos aamupala on liian heiveröinen, sopiva lounas ja välipalakaan eivät välttämättä korjaa syntynyttä energiavajetta. Säännöllinen ateriarytmi toteutuu parhaiten silloin, kun aamupala on kohdillaan.

Esimerkiksi aamupalan ollessa liian heppoinen mieliteot ja nälkä kasvaa iltapäivää ja iltaa myöten: illalla kotona rentoutuessa käsi saattaa hakeutua helpommin jatkuvasti ruoan luokse, ja mieliteoista saattaa joskus tulla jopa hallitsemattomia. Keho kun yrittää paikata energiavajetta.

Joskus jopa voi käydä niin, että illalla syö sen verran, ettei aamulla ole nälkä. Näin aamupala helposti skipataan ja sama kaava toistuu taas seuraavana päivänä – oravanpyörä on valmis.

Sopiva aamupala siis auttaa syömisen hallintaan. Jos iltapäivällä tekee mieli makeaa tai illalla tulee hallitsematon syömisen vimma, syy voi olla vähän liian kevyt aamiainen tai aterioiden skippailu.

 

Joskus voi olla fiksua, että aamupala on melko usein aina melkein vakio. Tällöin ei tarvitse miettiä, että mitä söisi – kun tietää valmiiksi, että juuri tämä pitää minut kylläisenä pitkään.

 

Loppuviikko panostetaan aamikseen! ❤️👍❤️👍

 

Mukavia aamupaloja,

Kipa

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu


20.4.2017

Terveyden edistäminen, osa 1: mistä koostuu fyysinen terveys

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Yleinen hyvinvointi

Terveyden edistäminen on monen tekijän summa. Mitä terveys oikeastaan on ja mistä tekijöistä terveys muodostuu? Päätin purkaa tässä blogautuksessa terveyden osatekijöitä ja omia ajatuksiani niistä.

Miksi?

Oikeastaan siksi, että kirjoituksessa esiin nostetut asiat ovat aiheita, joita itseäni kiinnostaa todella paljon. Meillä on tietoa enemmän, kuin koskaan. Meillä on työkaluja huoltaa ja kehittää terveyttämme enemmän, kuin koskaan. Siltikin terveydessämme on paljon vielä edistettävää. Missä tällä hetkellä mennään? Luvassa vähän painavampaa asiaa terveydestä.

 

Aloitetaan aiheella fyysinen terveys. Terveyttä on fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä, joista kahta viimeiseksi mainittua käsitellään seuraavissa osioissa.

 

 

Mitä on fyysinen terveys?

Fyysinen terveys tarkoittaa lähinnä hyvää kuntoa. Hyvä kunto koostuu sellaisista tekijöistä, kuin ruumiillinen kunto, ihmiskehon eri elimistöjen moitteeton toiminta ja kunto sekä pituuskasvu ja paino.

Joskus saatetaan ajatella, että terveyden vastakohta on sairaus. Näin ei kuitenkaan ole, sillä terveys ei tarkoita sairauden puuttumista. On lisäksi täysin mahdollista, että terveydentilamme voi vaihdella päivän aikana: aamulla herätessä tunnet voivasi hyvin ja iltapäivää vasten tunne saattaa heiketä tai kääntyä vastakkaiseen suuntaan.

Koska ihminen on ns. psyko-fyysinen olento, niin on osattava tarkastella myös kriittisesti terveyttä koskevaa viestintää: meillä ihmisillä on taipumusta nostaa aika ajoin jokin yksi tietty asia ylös ”pahana”, ”epäterveellisenä” tai ”ei-suotavana”.

Milloin syynissä ovat olleet rasvat, milloin hiilihydraatit, joskus sokeri. Tämänlainen keskustelu on toki hienoa ja parhaimmillaan lisää tietoa ja tietämystä terveellisten elintapojen pohjaksi.

Tosiasiassa asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä terveys ei ole niin yksinkertainen: on osattava arvioida terveyden toteutumista nimenomaan omassa elämäntilanteessasi ja ympäristössäsi. Se mikä toiselle tuo terveyttä ei välttämättä toiselle tarkoita samaa asiaa.

Esimerkiksi joku henkilö pystyy treenaamaan 4 kertaa viikossa, jollakin toisella arki tulee vastaan ja realistisempaa omia voimavarojaan ajatellen on treenata edes 2 kertaa viikossa – muutoin homma syö terveyttä aiheuttamalla stressiä ja riittämättömyyden tunnetta. Myös hiilihydraattien sietokyky on eri ihmisillä erilainen.

 

Liikunta ja fyysinen terveys: missä Suomi menee nyt?

Liikunta liitetään meillä vahvasti fyysiseen terveyteen nykypäivänä. Omalla tavallaan se on upea juttu, mikäli se motivoi yhä laajempaa ihmisjoukkoa liikunnan pariin.

Nykypäivänä yhteiskunnassa on ollut ristiriitainen kehityssuunta: yhtäällä luodaan yhä tarkemmin yhdestä paikasta toiseen meitä vieviä liikuntamekanismeja, kuten auto ja julkisen liikenteen kehittyminen ja kehittäminen. Toisaalla vaatimus lisätä terveyttä edistävää liikuntaa arkiaktiivisuuden yhä vähentyessä on kasvanut.

Mitä tämä kehityssuunta on aiheuttanut on se, että me ihmiset olemme luoneet keinotekoisempia tapoja liikkuja – ja näille keinotekoisille liikuntamuodoille on annettu valtaa ja arvotusta aivan käsittämättömän vahvalla tavalla.

On luotu tapoja, joilla liikuntaa mennään harrastamaan johonkin paikkaan. Tämä yhä aiheuttaa sen, että terveysliikunta, so. arkiliikunta, on yhä vähentynyt. Miksi arkiliikuntaa edes harrastaisi, kun jo menee jonnekin harrastamaan liikuntaa?

Toki kaikki liikkuminen on kotiinpäin, aamen. Mutta toisaalla haasteeksi tulee se, että voimmeko tosiasiassa paremmin? Onko meidän perusterveytemme nousussa, entä fyysinen kuntomme? Toisaalta onko keinotekoinen liikuntamuoto (keinotekoisella tässä siis käsitetään ei-arkiliikuntaa, kuten kuntosali, jumpat, uinti, golf, tennis, jalkapallo jne.) edistänyt kokonaishyvinvointiamme ja kuinka paljon?

Liikunta tuntuu polarisoituneen: yhtäällä ne jotka treenaa, treenaavat paljon. Toisaalla ne, jotka eivät treenaa suuria määriä koittavat pysyä perässä ja välistä jopa stressaantuvat, koska ”pitäisi treenata enemmän”.

 

Uni ja fyysinen terveys: nukumme liian vähän

Nykyään tiedetään unen merkityksestä terveyteen ja uneen tiedetään olevan terveyden kannalta erittäin perusteltua panostaa. Siltikin yli miljoona suomalaista kärsivät unettomuudesta tilapäisenä tai pitkittyneenä.  Kun vuonna 2012 suomalaiset nukkuivat arkisinkin yli 8 tuntia, tuoreen Väsykyselyn mukaan nykyään unta kertyy alle 7 tuntia yössä.

Väsykyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta herää lähes joka aamu väsyneenä. Vain 4 prosenttia nousee sängystä ylös pirteänä.

 

Missä siis vika?

 

Ravinto ja fyysinen terveys: elintapasairaudet kasvussa

Hyvä ravinto ylläpitää terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä. Erityisesti nykypäivänä ravinnon merkitystä terveystasolla korostetaan aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä: Suomen Diabetesliiton mukaan tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 300 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Erittäin ajankohtaista onkin ravinnon ja fyysisen aktiivisuuden keskeinen merkitys voimakkaasti yleistyvien lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

 

Terveys on 40-prosenttisesti elämäntapoja. Elintavat kuten ravinto ja liikunta ovat terveyden edistämisen ja kroonisten tautien ehkäisyn kannalta avainasemassa, sillä terveellisellä ravinnolla ja riittävällä fyysisellä aktiivisuudella voidaan tehokkaasti ehkäistä monia sairauksia ja samalla lisätä toimintakykyä ja parantaa koettua terveyttä.

Ja kuten on huomattu, fyysisen aktiivisuuden – ja nimenomaan arkiaktiivisuuden – vähentyminen näkyy terveydessä: toki yleisesti elintapasairauksina, mutta myös suomalaisten lihavuutena.

Lihavuus on kansanterveydellisenä ongelmana kasvanut nopeasti parin viimeisen vuosikymmenen aikana Suomessa. Ja tähän on vaikuttanut etenkin arkiliikunnan vähentyminen. Mikä meidän Suomen Sosiaali- ja Terveysministeriötä erityisesti arkiaktiivisuuden vähenemisessä huolestuttaa on se, että vähäinen fyysinen aktiivisuus on yleistä kaikissa ikäryhmissä, ja se on lisääntymässä erityisesti lasten ja nuorten parissa.

 

 

Miksi emme aina elä terveellisesti?

Koska terveyden edistämisessä on kyse on arvoihin perustuvasta tavoitteellisesta toiminnasta, on meillä kaikilla onnistumisen avaimet oman terveytemme ja hyvinvointimme aikaansaamiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi.

On totta, että meille on annettu myös erilainen lähtötilanne itse kullekin tähän elämään. Terveyttä on kuitenkin myös kykyä selviytyä arjesta sairaudesta huolimatta, sillä terveys on ennen kaikkea toimintakykyä. Toki terveys on myös perusturvallisuutta, johon vaikuttavat jo mainittujen tekijöiden lisäksi koulutus, työpaikka ja ansiot.

Lisäksi geenit vaikuttavat aina jonkin verran, sillä terveydestä noin 30 % tulee perimästä. Lisäksi ympäristön ja sosiaalisten suhteiden vaikutus terveyteen on 20 % terveyshuollon vaikutuksen ollessa 10 % (Sitra).

Terveysarvo on vain yksi ihmisten monista arvoista, kun pohdimme tai tarkastelemme erilaisia käyttäytymismalleja.

Lähtökohtaisesti me ihmiset olemme hyviä aloittamaan käyttäytymään terveellisesti silloin, kun meitä kohtaa jokin kriisi, sairaus tai muu toimintakyvyn muutos. Käytännössä silloin sisäistämme terveysvalinnoissa olevan jotain perää. Motivoituneena pysyminen edellyttää, että terveistä elintavoista ja valinnoista juurtuu tapa elää.

Käytännössä terveyden edistämiseen tarvitaan liikkumattomuuden ehkäisyä eli arkiliikuntaa. Arkiliikunta lukeutuu niin sanottuun kestävyysliikuntaan: reipasta liikuntaa, jossa hengästyy lievästi ja sitä tehdään vähintään 10 minuuttia yhtäjaksoisesti. UKK-Instituutin sivulla http://www.ukkinstituutti.fi/testaaliikkumisesi/ voit käydä laskemassa  kertyykö sinulle riittävästi viikoittaista liikuntaa.

UKK-Instituutin liikuntapiirakan mukaan on hyvä harrastaa kestävyysliikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa. Tämän voi paloitella esimerkiksi 30 minuutiksi kerrallaan viitenä päivänä viikossa. Tai vastaavasti voi harrastaa raskasta liikuntaa vähintään 1,5 tuntia viikossa, esimerkiksi jaettuna kolmeen liikuntakertaan. Lisäksi suositellaan lihasten voimaa ja kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää harjoittelua vähintään kahdesti viikossa.

Lisäksi terveyden edistämiseen tarvitaan vähemmän istumista työpaikoilla ja televisioruudun ääressä. Yllä olevasta UKK-Instituutin laskurista voit laskea myös, miten paljon istumista sinulle kertyy yhden päivän aikana.

Terveyden kannalta perusteltua on nousta seisomaan 20-30 minuutin välein noin 1,5 minuutiksi kerrallaan ja liikkua pientä käyskentelyliikuntaa. Sen jälkeen voi taas jatkaa hommia istuen. 6-8 tuntia istumista on vielä ok, kunhan se ei ole koko aikaa samassa ja epäsuotuisassa asennossa.

Ravitsemus on toki ”selkiö” silloin, kun puhutaan terveyden edistämisestä. Mutta jossain määrin selkiö on myös se, että monissa tapauksissa voimme ravitsemustamme vielä huomattavasti kehittää.

Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiini ja rasva. Välttämättömien ravintoaineiden saannin ja monipuolisuuden turvaamiseksi kannattaa huolehtia, että  ruokavalion perusasiat ovat kunnossa ja että kaikessa on kohtuus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päivän aloittaa riittävän ravitseva aamupala, lounaalla ja illallisella noudatetaan lautasmallia ja päivään sisältyy sinun arkirytmiäsi ja –aktiivisuuttasi palveleva määrä välipaloja jaksamisesi tueksi. Kuituja on hyvä sisällyttää ruokavalioon 25-35 g per päivä.

Nautintoaineet, kuten alkoholi ja tupakka – näistä ei varmaankaan tarvitse paljoa sanoa, sillä o yksinään tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa keskimäärin 5000-6000 ihmistä joka vuosi. Tupakan savussa on 4000 erilaista ainetta. Näistä noin 50 on syöpää aiheuttavia, esimerkkinä terva, kadmium, nitrosoamiinit ja bentsopyreeni. Jokainen polttamatta jätetty tupakka on siis kotiinpäin.

Alkoholilla ei ole tutkitusti minkään sortin terveysvaikutuksia, vaikka toisin on joskus väitetty.

 

 

Mielenterveyttä tarkastellaan seuraavassa osiossa, jossa aiheena on psyykkinen terveys.

 

Kolmannessa osiossa tarkastellaan sosiaalista terveyttä.

 

Näitä odotellessa: mitkä ovat sellaisia asioita, joista sinulla syntyi ideoita ja ajatuksia omalla kohdallasi? On hyvä huomata, että aina ei välttämättä juuri sinun kohdallasi kyse ole suoraan terveyden edistämisestä, sillä moni asia sinulla saattaa olla jo kohdillaan ja hyvä niin.

 

Pitäkäämme itsestämme huolta, hyvää viikonlopun odotusta!

<3 Kipa

 

 

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu


20.4.2017

Laihduttaminen: ”Älä koskaan puhu lapselle laihduttamisesta”

  • Posted By : delwigdi/
  • 4 comments /
  • Under : Hyvinvointi

Laihduttaminen | Ei ole kiva kuulla lapsena olevansa pullea

Törmäsin tässä pääsiäisenä aiheeseen ”Älä koskaan puhu lapselle laihduttamisesta” – lue lastenpsykiatri Janna Rantalan neuvot painosta keskustelemiseen”

 

Voit lukea linkin täältä.

 

Jostain syystä tämä vain tarttui. Aloin muistelemaan omaa lapsuuttani ja aikaa, jolloin itsekin oli siinä iässä, että paino ja minäkuva todella askarrutti.

Miten teillä kotona tai kaveripiirissä puhuttiin painosta, ulkonäöstä, ylipainosta tai koosta, kun sinä olit pieni?

Olen monta kertaa ollut aikeissa kirjoittaa tästä omia ajatuksiani ja kokemuksiani. Minun lapsuudessani ylipaino oli heikkoutta ja hoikkuus tavoiteltava arvo: hoikemmat pärjäisivät varmemmin – erityisesti työelämässä. Ja ylipainoiset olisivat laiskoja.

Todellisuudessa näin ei tietenkään ole, enkä enää aikuisiällä ole suostunut ajattelemaan näin.

Olen saanut tehdä valtavasti työtä oman kehonkuvani eteen, sillä se on ollut aikoinaan aivan vääristynyt. Sille on siis syynsä, miksi teen tätä työtä ja tällä intohimolla. Ja sille on vissi syynsä, miksi puhun tietyistä asioista ajatuksella #inhimillinenote. ❤️

Ei ole kiva kuulla olevansa hieman pullea. Se satuttaa murrosikäistä. Eikä ole kiva kuulla paheksuvia kommentteja siitä, että tykkää makeasta. Lapsena olinkin perso makealle. Olen yhä. 🙂

 

 

”– Totta kai jokainen haluaisi säästää lapsensa typeriltä kommenteilta ja ulkonäköpaineilta, mutta lapsen itsetunto rakentuu suurimmaksi osaksi siitä, miten rakkaimmat hänet näkevät. Miten me olemme ja toisiamme rakastamme, se on lapsen itsetunnon kannalta kaikkein tärkeintä.

– Lapsen itsetunto ja itsensä arvostus ei myöskään synny pelkillä kehuilla, vaan siitä, miten vanhemmat suhtautuvat toisiinsa ja itseensä. Siksi ei pitäisikään koskaan rypistellä kulmiaan peilin edessä tai huokailla omasta painostaan. Myös toisen syömisten kyttääminen tai painokiloista huomauttelu on parisuhteessa älyttömän vahingollista sitä vierestä seuraavalle lapselle.

Tarkoituksella tai ajattelematta töksäytetyt kommentit lapsen painosta voivat haavoittaa niin paljon, että ne jäävät vaikuttamaan vielä aikuisiälläkin kaikkiin ihmissuhteisiin.

– Se on todella harmi, jos näin käy. Esimerkiksi painosta kiusaamisen seurauksena ihminen voi alkaa tulkita kaikkia suhteitaan tämän kautta. “Nyt tuo vilkaisi mua. Ihan varmasti katsoi mun mahaani.” tai “Toi lähestyy mua, eiks se tajuu, että mä oon näin lihava.” Tällainen on todella raskasta.”

 

Paljonkos painaa? 🙂

 

Laihduttaminen | Paino on vain luku

Me olemme niin paljon muutakin, kuin vain painomme. ❤️

Oivalsin kerran, miksi oikeastaan teen työkseni sitä mitä teen eli ohjaan oman kehon kuunteluun, omien tunteiden ja ajatusten tarkasteluun ja itsensä hyväksymiseen jakaen niihin konkreettisia keinoja ja eväitä.

Ensisijaisesti teen tätä kaikille heille, jotka vähääkään joskus unohtavat itsensä, hukkaavat syvimmän olemuksensa tai kadottavat hetkellisesti suuntansa ja omat ajatuksensa ulkonäköpaineiden keskelle.

Teen tätä torpatakseni ulkonäkökeskeisyyden sekä hyvinvointikäsitteeseen liittyvät ylisuuret terveysodotukset  ja -olettamukset. Teen tätä muistuttaakseni, että Sinun ei tarvitse olla superihminen. Vaan, että Sinun tulee riittää itsellesi ensin, ennenkuin voit riittää muille.

Teen tätä, jotta sinä ymmärrät että olet oikeutettu rakastamaan itseäsi sellaisena, kuin olet. Jotta näet hyvän itsessäsi.

Mutta. Ennen kaikkea tajusin tekeväni tätä työtä sille nuorelle tytölle, joka joskus olin. Hänelle, jonka tunsin ankaruudesta itseään ja ulkonäköään kohtaan. Hänelle, joka vaati itseltään enemmän, kuin oikeastan jaksoi kantaa.

Eli teen tätä työtä myös itselleni: sillä minä haluan muistuttaa myös itse itseäni siitä, että minä riitän. Että minä riitän ennen kaikkea itselleni. Että minä olen kulkenut tiettyä polkua juuri siksi, että siitä tulee jonain päivänä minun vahvuuteni ja voimani auttaa muita.

❤️

Arvostakaamme itseämme sellaisena, kuin olemme.

Sinussa on sisällä niin paljon hyvää.

 

Rakkaudella,

Kipa

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

 

*** Seuraa minua: ***

Facebook – Instagram – YouTube – Bloglovin

<3


19.4.2017

Kuinka saada vahvat ja erottuvat vatsalihakset?

  • Posted By : Kira Tiivola/
  • 0 comments /
  • Under : Liikunta

Kirjoitin viime vuoden kesän kynnyksellä hieman siitä, mitä tarvitaan, jotta saa vahvat ja erottuvat vatsalihakset.

Tein tekstiin ihan muutaman pienen päivityksen, ja nyt tämä teksti löytyy molemmista blogeistani (Coachingkira ja Terveysblogi).

…

Totta, aihe lienee pakaroiden ohella yksi kirjoitetuimmista. Siksi pyrin kirjoittamaan asiasta vähän eri näkökulmasta, kuin ”kuinka saat sixpackin näillä viidellä teholiikkeellä”. 😉

Olen tyylilleni uskollinen tässäkin: terveys ja järki edellä – ei pelkkä ulkonäkö.

 

Miksi kirjoitan vatsalihaksista?

Koska niin monella istumatyötä tekevällä on alaselkäkipuja. Jotka äityvät niska-hartia -seudun kireyksiksi. Jotka äityvät iskemiaksi eli paikalliseksi hapenpuutteeksi niskan ja kaulan alueella. Joka äityy päänsäryiksi ja kiputiloiksi arjessa, työssä ja nukkuessa.

 

Jepa. 😀

 

Toki on hyvä muistaa, että ei ole mitään tiettyä lihasryhmää yli muiden: vatsalihas yksittäisenä lihasryhmänä ei ole ylivertainen, vaan eri lihasryhmät toimivat koordinoidusti yhdessä liikkeestä ja asennosta riippuen.

Kaikkia lihasryhmiä tarvitaan tasapuolisesti ja ideana on toiminnallinen ja toimiva keho. On myös hyvä muistaa, että täysin erottuvan ritilän saaminen on rasvaprosenttiin liittyvä seikka, joten ihan pelkkä reeni ei riitä, vaan myös ravinto ratkaisee.

Halusin jakaa ajatuksiani vatsalihaksista siksi, että näkyvää ritilää tavoitellaan joskus vähän liikaakin – jolloin unohdetaan se, miksi toimivat ja toiminnalliset vatsalihakset ovat tärkeät (lavan lihasten ja kaulan lihasten ohella).

Useimmiten olenkin työssäni työhyvinvoinnin parissa törmännyt kuormittavan istuma-asennon vaikutuksista kehoon. Tämä johtuu muun muassa lantionseudun puutteellisesta kontrollista ja yläkropan vääristyneistä linjauksista.

 

 

Treenaa vatsaa fiksusti

Ja vielä on muistutettava, että vatsalihastreeni on hyvä toteuttaa fiksusti: onko kivenkova ritilä se, mitä oikeasti haluat? Vai olisiko sittenkin tärkeämpää vatsalihasten toiminnallisuus, vahvuus ja toimivuus arjessa?

Pakko kertoa. Olen itse käynyt Jukka Harjun koulutuksia paljon (viimeisenä Natural Bootcamp), ja mielestäni hänellä on superhyvä tyyli näissä.

Jukalla on tarjolla seitsemän viikon toiminnallinen vatsalihastreenivalmennus, jota suosittelen lämpimästi. Valmennus on alla olevasta linkistä tarjouksessa 57 €, kun se normaalisti on 77 €.

Suosittelen lämpimästi hänen koulutuksiaan, sillä niissä mennään järki ja terveys edellä. Jukka on ihan päällikkö. <3

 

Tutustu ja tilaa valmennus täältä.

 

Vatsalihasten päätehtävät

Toisin, kuin joskus nykypäivänä tunnutaan ajatella (tsik tsik), niin vatsalihasten päätehtävä ei oikeastaan ole näyttää hyvältä. Niillä on tärkeitä tehtäviä, jotka eivät liity ulkonäköön:

  • Selkärangan koukistus, kierto ja sivutaivutus
  • Selkärangan ojennuksen estäminen
  • Keskivartalon tukeminen ja voimanvälitys sekä vatsaontelon paineen ylläpito
  • Sisäelinten suojaus
  • Lantion asennon hallinta
  • Voimakkaan uloshengityksen avustaminen

Selkäranka tukee vartaloa – se on itseasiassa vartalomme perusta. Tiesitkö, että elämän aikana neljä viidestä suomalaisesta ehtii kärsiä selkäkivuista?

80 % suomalaisista kärsii alaselkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä.

Alaselkäkivut ovat luonteeltaan uusiutuva vaiva, sillä joka kolmas on sitä kysyttäessä kärsinyt alaselkäkivuista kuluneen kuukauden aikana ja joka kymmenes on hakeutunut sen takia lääkäriin (lähde).

 

Tavoitteena terve selkä – sixpack seuraa sen jälkeen

Vatsan puolelta tärkeimmät selkää tukevat lihakset ovat vinot vatsalihakset sekä poikittainen vatsalihas. Selän puolen tukilihaksista tärkein taas on lannerangan alueella sijaitseva syvä poikittainen vatsalihas (multifiduslihas). Lisäksi selkää tukevat selän pitkät ojentajalihakset sekä kylkilihas, joka tukee selkää kummaltakin sivulta. Pinnallisista lihaksista selkää tukee myös leveä selkälihas.

Aika usein, kun lantion kontrollia testaillaan työhyvinvoinnissa, niin multifidus on se, joka usein pettää.

Miksi sen tulisi olla kunnossa? Siksi, koska selkäkipu osaa olla yksi peijakas: ensimmäisestä kunnon selkäkipujaksosta aiheutuu helposti kierre ja selkäkivun seurauksena tämä syvä poikittinen vatsalihas “lamaantuu” ja tuki vähenee.

On siis perusteltua pitää juuri syvistä vatsalihaksista huolta.

Sixpackia hamuaville mainittakoon, että litteän vatsan ja erottuvan vatsalihaksiston perusta lähtee syvistä vatsalihaksista, sekä hyvästä ryhdistä.

 

 

4 keinoa saada ”sixpack” näkyviin

Tarvitaan vähintään seuraavia konsteja:

1.     Ravinto: Vatsanseudun ihonalaisen rasvakerroksen vähäisyys. Tätä kannattaa hakea optimaalisella ravinnon ja liikunnan yhdistelmällä, ei kitukaloreilla.

2.     Syvien vatsalihasten ja ryhtilihasten kehittäminen: heikko ryhti saa vatsan “pömpöttämään”

3.     Lihasmassan lisääminen vatsanseudulle, joka kasvattaa pyykkilautaritilöitä ja lisäksi jakaa ihonalaisen rasvan kertymistä suuremmalle alueelle vatsanseudulle

4.     Hengitys: Tästä vähän liian harvoin puhutaan litteän vatsan yhteydessä. Myös hengitystekniikalla voi vaikuttaa vatsan litteyteen esimerkiksi suoliston kautta. Ärtynyt suolisto tai vatsaoireet saattavat tuntua ikävänä turvotuksena vatsan seudulla. Vagus- eli kiertäjähermo kulkee pallealihaksen läpi ja lähettää tietoa suolistoon. Kun kyseinen hermo rentoutuu, niin rentoutuu myös suolisto. Vältä pinnallista hengitystä.

 

Kirjoitukseni lopussa on helppo hengitysharjoitus poikittaisille vatsalihaksille, suosittelen testaamaan! 🙂

 

Vatsalihaksia tulee kuormittaa monipuolisesti

Vatsapalikat eivät ole sen mystisempiä treenattavia, kuin muutkaan lihasryhmät. Noin 50 % vatsalihasten lihassoluista on nopeita ja noin 50 % on hitaita: treenin on siis hyvä olla sen mukaista.

Karrikoidusti voi sanoa, että hitaat lihassolut dominoivat kestävyystreenissä ja nopeat lihassolut omaavat sekä voima- että kestävyysominaisuuksia.

Näin olen vatsalihaksia on hyvä treenata sekä lyhyillä, maksimivoimaa kehittävillä, 6-8 toistoilla että keskipitkillä, kestävyysvoimaa kehittävillä, 7-20 toistoilla.

Paljon myös näkee vatsalihaksia tahkottavan jäätäviä määriä salilla tai treenin päätteeksi. Toki vatsalihakset ovat melko nopeita palautumaan, jonka vuoksi niitä voi usein treenata astetta useammin.

2 kertaa viikossa, 2-3 sarjaa ja 3-5 liikettä riittää. Harjoittelun toki tulee olla kehittävää, eli järki ja systemaattisuus kehiin tässäkin tapauksessa. Ja muistutuksena: lihas kasvaa levossa, jonka lisäksi ravinnolla on suuri merkitys lihasmassan kehittymiseen. 😉

 

 

Onko lisäpainoilla treenaaminen “pakollista”, jotta saa erottuvat vatsalihakset?

Ei. Keho on aivan loistava treeniväline ja vastus vatsalihastreeniin(kin). Tärkeintä vatsalihastreenissä on löytää itselleen kivuttomat lja teknisesti oikein toteutettavissa olevat liikkeet: minkään sortin kipu alaselässä, niska-hartia -seudussa tai lonkankoukistajissa on tarpeetonta tulosten saavuttamiseksi.

Ja tätä näkee muuten ryhmäliikuntatunnilla paljon: tahkotaan jo entuudestaan kireinä olevat lonkankoukistajat jumiin tekemällä ”se hoocempi” vaihtoehto. Esimerkkinä vartalon kierrot, joissa toinen jalka on suorana ja toisen jalan polvi koukussa. Tietenkin toinen jalka on oltava suora eikä koukussa, koska muuten liike ei ole yhtä ”tehokas”.

Yhtä tehokas mihin? Jos tavoitellaan poikittaisten vatsalihasten treeniä, niin tehokkaampaa on väsytessä laittaa suosiolla polvet koukkuun ja panostaa liikkeen laatuun. Jos taas haluaa ryhtiään supumpaan ja alaselkäänsä hittiä, niin toki kannattaa tehdä haastavampi versio ja vähän sinne päin. 😉

Eli mind over matter: egoilusta ei yleensä seuraa välttämättä hyvää, sillä ensin on syytä olla perusta kunnossa ja oikea liikerata.

Lisäksi on myös hyvä huolehtia alaselän ja lantionseudun liikkuvuudesta sekä syvistä vatsalihaksista.

 

 

Lonkankoukistajiin sattuu vatsalihaksia tehtäessä, teenkö väärin?

Et välttämättä. Eihän se tietenkään kivalta tunnu, mutta siitä ei suoranaisesti ole haittaa. Kuitenkin pitkällä aikavälillä kireät lonkankoukistajat vaikuttavat helposti alaselän asentoon ja alaselän sekä niskanseudun kipuihin, polvikipuihin, ryhtiin ja esimerkiksi pakaralihaksen aktivaatioon – on siis hyvä löytää tekniikka, jolla lonkankoukistajien työ pääosin “eliminoituu”.

Suositus onkin vatsarutistuksista suurin osa jalat vapaina.

Lonkankoukistajia on haastava eliminoida touhusta kokonaan. Toki on muutama kikka jalkojen vapaana pitämisen lisäksi, kuten istumaannousussa vain yläselkä/lavanseutu irti lattiasta (ei siis kokonaista istumaannousua ylös asti) ja pakaroiden jännittäminen. Pakarat ovat lonkankoukistajien vastalihas, joten niiden jännitys tuo pientä jeesiä.

 

Auttaako vatsalihastreeni saamaan kapean vyötärön?

Valitettavasti pelkkiä kiertoja tekemällä, hulavannetta pyörittämällä tai lantionnostoilla kylkilankussa ampparivyötärö ei siunaannu. Sama vanha virsi pätee yhä: rasvaa ei polttaa paikallisesti. Tarvitaan ruokavalion ja liikunnan yhteisvaikutusta, stressittömyyttä ja lepoa (unta).

Jäikö jokin askarruttamaan? Kysy ja kommentoi! 🙂

 

Ja muista katsoa Jukan valmennus, oikeasti kannattava investointi!

 

Näillä eväillä kevättä kohti,
Kipa

 

 

HENGITYSHARJOITUS POIKITTAISILLE VATSALIHAKSILLE

SUORITUS, asennosta mistä tahansa: 

1. Ota hyvä ryhti: liu’uta lapoja pienesti yhteen ja laske lapojen alakärjet ikäänkuin takataskuihin, jolloin rinta pysyy auki ja ryhti säilyy.

2. Puhalla keuhkot suun kautta ihan tyhjäksi.

3. Vedä navan seutua sisään mahdollisimman tiiviisti.

4. Säilytä asento niin kauan, kunnes on otettava happea.

5. Toista sama 5 – 10 kertaa (asentoa voi vaihtaa toistojen välissä).

Tyhjällä vatsalla harjoitteet on helpompi tehdä kuin täydellä, joten vältä syömistä juuri ennen harjoitteita.

 

Terveyttä ja goodvibesia SOMEssa:

Instagram: coachingkira 

Snapchat: kipatiivola


12
Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen?
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä?
  • Tsekkaa kirjoitussarja! Säännöllinen ateriarytmi, suositukset ja aterioiden koostaminen
  • Kuinka saada motivaatiota lisää ja miten pitää motivaatio yllä?
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Arkistot
  • joulukuu 2018
  • marraskuu 2018
  • lokakuu 2018
  • syyskuu 2018
  • elokuu 2018
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • helmikuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017
  • huhtikuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • helmikuu 2017
  • tammikuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015
  • lokakuu 2015
  • syyskuu 2015
  • kesäkuu 2015
  • toukokuu 2015
  • maaliskuu 2015
  • helmikuu 2015
  • tammikuu 2015
  • lokakuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • joulukuu 2013
  • maaliskuu 2013
  • marraskuu 2012
  • toukokuu 2012
Meta
  • Kirjaudu sisään
  • Sisältösyöte
  • Kommenttisyöte
  • WordPress.org
Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen? 27.12.2018
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista? 5.12.2018
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä? 4.12.2018
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Tilaa uutiskirje!

Hae sivuiltani
Terveysblogi 2020