TerveysblogiTerveysblogiTerveysblogiTerveysblogi
Verkkokauppa
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
  • Etusivu
  • Kira
  • Tuotteet ja palvelut
    • Firstbeat hyvinvointianalyysi
    • Luennot
    • Valmennus verkossa
    • E-kirja
    • Värityskuvat
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
30.11.2017

Elämässä ainoa pysyvä asia on muutos

  • Posted By : delwigdi/
  • 10 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Perhe ja suhteet, Yleinen

VUODESTA 2017 POVATTIIN MUUTOSTEN VUOTTA

Mä muistan vielä, kun tämä vuosi oli aluillaan. Tammikuu ja talven hämärät. Päiviä siivitti uuden alku ja juuri kuluneen vuoden jälkipuinnit ja irtipäästämiset.

Vuodesta 2017 povattiin suurten muutosten vuotta. Mä aina ajattelin, että se jotenkin liittyisi tyyliin uusiin duunikuvioihin. Tai ehkä siihen, että ilmaantuisi mahdollisuus seikkailla ulkomailla. Tai se tarkoittaisi vaikka keittiöremppaa.

Pieni hintsi oli siitä, että suurten muutosten vuosi saattaisi merkitä myös sitä, että edessä on jotain sellaista mikä ei tapa mutta vahvistaa.

En tajunnutkaan, että niin usein tahattomasti heitetty sanonta kirjaimellisesti voisi oikeasti todella tapahtua tänä vuonna. Ja monta kertaa lyhyen ajan sisään. Ja että siinä niin vahvasti läsnä olisivat kuolema, huoli, irtipäästäminen sekä luopumisen tuska.

Olen huomannut ja ymmärtänyt sen, että elämä on laina. Mitään et ota täältä mukaasi ja niin harva asia todella on sinun. Asiat ovat ainutkertaisia, ne ovat meillä lainassa. Siksi niitä pitää arvostaa hetkessä. Liikaa ei pidä pohtia tulevaa eikä liiaksi pitää kiinni menneestä.

 

muutos

MIKÄÄN EI OLE PYSYVÄMPÄÄ, KUIN MUUTOS

Elämme elämäämme niin usein ajatuksin, että olisi olemassa jokin ideaali versio asioista. Jokin ”oikea” tapa, miten asioiden tulisi olla tai mennä.

Synnyt, kasvat yhteiskuntakelpoiseksi, käyt tietyt koulut, harrastat, menet töihin ja tienaat tietyn määrän rahaa, hankit tietynlaisen asunnon, vanhenet, olet omatoiminen seniori ja lopulta sinusta aika jättää.

Lisäksi pyrimme niin suurella vimmalla ja energialla optimoimaan asioita.  ”Ottamaan itseämme niskasta kiinni.” Terveyttä, hyvinvointia, liikuntaa, perhe-elämää, pankkitilin saldoa, sisustusta, vaatekaappia, vaatekokoa jne. optimoiden. Ihmettelemme hyvin usein sitä, miksi joskus ennen joku asia oli helpompaa, todennäköisempää tai ihan muuten vaan erilaista (= paremmin).

Se on siksi erilaista se mennyt aika, koska se oli silloin. Olit myös itse silloin erilainen. Nyt on nyt ja näiden kahden ajanjakson väliin mahtuu muutos. Hyvin usein valmennuksissa ihmiset pohtivat mennyttä aikaa ja sitä, kuinka silloin nuorempana esimerkiksi painonhallinta oli niin paljon helpompaa. Sitä pysyi kuosissa ihan superpienillä muutoksilla. Kysyn aina seuraavaksi mikä ajanjakso ja -kohta hänellä on mielessä ja kauanko tästä on.

Vastaus on yleensä useampi vuosi.

 

Mitä olen tämän vuoden aikana oppinut on se, että vertaaminen ei auta.
Idealisointi ei auta.
Elämällä on sinulle aina jokin ylläri takataskussa.
Tärkeää on ymmärtää, että mitä sinä jotain ennen olit ei kerro mitään siitä
mitä sinun on mahdollista olla nyt.

 

Mikään ei ole pysyvämpää, kuin muutos. Elämä on jatkuvassa liikkeessä. Meidän tehtävämme on reagoida tähän elämän liikehdintään sen hetkisillä tiedoillamme, taidoillamme ja osaamisellamme sen hetken parhaalla mahdollisella tavalla. Muuta sinun tai minun ei tarvitse tehdä. On luotettava prosessiin. Katsoa ne kortit, joita kulloinkin annetaan ja elää homma läpi.

 

On mahdollista, että myöhemmin jokin tekosi osoittautuu sellaiseksi, jonka jälkiviisaana tekisit toisin.
Mikään ei ole viisampaa, kuin jälkiviisaus. Asukoon se meissä jatkossakin ja ottakaamme oppia
siitä avoimen uteliain mielin – ei tuomitsemalla tai ruotimalla itseämme.
#inhimillinenote

 

muutos

MUUTOS USEIMMITEN LIITTYY JOSTAIN LUOPUMISEEN

Mulle on kirkastunut tämän syksyn myötä se, että muutos useimmiten liittyy jostain luopumiseen. Muutoksessa saa aina jotain tilalle –  jostain on samalla luovuttava. Muutos on itsetutkiskelun ja itsetuntemuksen syventämisen aikaa. Joskus muutokset ovat hyvin pieniä: käynti kampaajalla ja päätätkin leikata pitkän tukan polkaksi. Ehkä vaihdat maitomerkkiä Valiosta Arlaan. Tai aloitat uuden harrastuksen tai lopetat vanhan. Vähennät töitä tai saat ylennyksen.

Jotain tällaista.

Toisaalta joskus vastaan voi tulla sellaisia asioita, jotka todella testaavat rajojasi. Elämänasennettasi ja -myönteisyyttäsi. Todellista jaksamistasi, arvojasi ja elämäsi prioriteetteja. Joskus niihin saattaa liittyä vahvasti sen pohdiskelu, miksi ylipäätään olet täällä? Joskus saatat jopa ihmetellä, miksi jotain tapahtuu juuri sinulle.

 

Miksi muutoksen pitää joskus olla niin massiivisen suuri, sinua kokonaisvaltaisesti
niin suuresti ravisteleva asia?

 

Olen hyvinvointivalmentaja. Minulla on käynyt tuuri, koska minulla on jonkin verran työkaluja kehittää tunteideni hallintaa ja käsittelyä. Tämä vuosi on kuitenkin koetellut tietojani ja taitojani enemmän, kuin mikään muu vuosi koskaan. Nimenomaan tämä syksy. Enkä puhu valmennuksista, vaan puhun omasta elämästäni.

Minulta tänään kysyttiin kirjoitanko enää blogia, kun en ole julkaissut pitkään aikaan. To be honest viime perjantaina kirjoitin viimeksi. Kyllä kirjoitan. Aikani ja voimavarani vain ovat olleet käsittämättömällä koetuksella tänä syksynä – tänä suurten muutosten vuonna 2017.

Olen seissyt vastakkain ajatuksen kanssa, että mitäs jos minulla ei kohta olekaan enää isosiskoa. Jos joudunkin luovuttamaan elämälle hänet? Vaikka et ole aina vierelläni olet kuitenkin aina läsnä, olet rakas siskoni. Kun sinulle tapahtuu elämässäsi vaikeita asioita osaanko minä olla – pystynkö minä olla – sinun tukenasi riittävän hyvin ja oikein?

 

muutos

 

Olen olosuhteiden pakosta ottanut vastaan myös sen, miten kohdata pelko, epävarmuus ja tyhjä olo siitä, että minulla ei olisikaan enää äitiä? Kenelle minä sitten soitan ja olen maailman ihmeellisiä asioita ihmettelevä ja joskus jopa kiukutteleva lapsi?

Olen käsitellyt myös ajatusta, että mitäs jos 94-vuotias pappani ei olekaan meidän kanssamme enää jouluna? Kenelle minä sitten annan eskimosuukkoja nenätysten tai kuka minua halatessaan taputtaa selkääni ”majavan häntää” esittäen? Kenen kanssa minä nyt olen yhtä puuta, kuten meillä on papan kanssa tapana sanoa?

Olen myös vääntänyt ja kääntänyt oman parisuhteeni kanssa. Voimavarat ovat vähissä. On vaikeaa koittaa hitsata kaksi niin soroista särmää yhteen. Kaipaan etäisyyttä, kaipaan aikaa omille ajatuksille – mitä minä oikeastaan parisuhteelta haluan ja tarvitsen? Olenko onnellinen? Mitä onnellisuus tarkoittaa minulle?

Olin onneni kukkuloilla perheen uudesta koiratulokkaasta. Tarvitsin pitkästä aikaa jotain pysyvää elämääni. Jotain sellaista, joka katsoisi minuun päin huokuen pyyteetöntä rakkautta sanoen: ”kaikki tulee olemaan hyvin – kunhan vain rapsutat minua ja huolehdit minusta, niin kaikki tulee olemaan hyvin”.

Eilen jouduin tekemään elämäni raskaimman päätöksen luopua tästä koirasta. Olen murtunut. En voi lopettaa ajattelemasta pientä viatonta koiranpentua, joka joutui ihmisten näkemyserojen pelipalloksi. Joka kerta, kun mietin Silasta itken. Itku tuntuu puristuksena rintakehästä, minulta loppuu happi. Ikävöin niin kovin.

 

muutos

ELÄMÄ – ASIAT OVAT LAINASSA

Käsitin tänä syksynä, että elämässämme asiat ovat lainassa. Asioita, tilanteita, suhteita, eläimiä ja ihmisiä tulee – ja menee. Mikään ei oikeastaan ole pysyvää. Aluksi se tuntuu karulta, mutta oikeastaan se on juuri se elämän kaunis puoli.

On osattava nauttia hetkestä. Tässä ja nyt. Annettava hyvän kantaa ja muistaa ne hienot asiat, joita on jo saanut. Huolimatta siitä, että jostain pitää luopua. Luopuminen tuntuu raskaalta, mutta se saa meidät ajattelemaan ja arvostamaan entistä enemmän sitä hyvää, jonka kerkesimme saada.

Elämä todella on asennekysymys. Lasi voi oikeasti olla puoliksi täynnä tai se voi olla puoliksi tyhjä – kummasta lasista minä juon viinini? (Kyllä, juon viiniä. Joskus jopa viikollakin.) Juon siitä puoliksi täydestä, hymy kasvoilla. Sillä tiedän, että kaikki tulee olemaan hyvin. Moni asia on jo paremmin, kuin vähään aikaan oli. Luotan prosessiin.

 

muutos

 

Sinun on ystävä hyvä osattava elää hetkestä, ei pelosta käsin. Elämän suurin hyvä on oppia kohtaamaan ja käsittelemään epämiellyttäviä ja luopumisen tunteita. Miksi? Sillä ne kasvattavat meitä eniten. Ne saavat meidät huomaamaan elämän kauneuden. Ei se, että elämä olisi tasaista hattaraa tai hyvää, koska silloin emme todella joudu kohtaamaan itseämme tai asioita.

Olemme täällä kehittymässä ihmisinä. Ja sitä totta vieköön vuosi 2017 on ollut. Se ON ollut suurten muutosten vuosi: ennen kaikkea se on ollut itsensä uudelleen luomisen, kehittämisen ja sopeuttamisen vuosi.

 

Se, jos mikä on suurta se.
x Kipa

(Taustalla soi Didon Life for Rent)

 

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Arvonta! | Suolaista vai makeaa ruokaa – mistä johtuu suolaisen ruoan himo?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~


24.11.2017

Arvonta! | Suolaista vai makeaa ruokaa – mistä johtuu suolaisen ruoan himo?

  • Posted By : delwigdi/
  • 122 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Ruoka, Yleinen

SUOLAISEN RUOAN HIMO | SUOLAISTA VAI MAKEAA?

Makean tai suolan himo on sitten mielenkiintoinen. Jotkut sanoo, että makea ei voisi vähempää kiinnostaa. Joku taas ihmettelee miten kellään tulee himo suolapähkinöihin.

Itse en osaa sanoa, kumpaa lafkaa edustaisin. Onko muita, keillä makumieltymys vaihtelee? Miksi joskus tekee mieli makeaa ja joskus taas suolaista? Vai oletko heitä, joilla tekee mieli vain toista – tai jotain muuta?

Makeanhimo johtuu hyvin usein esimerkiksi liian vähäisestä energiansaannista ja siten verensokeridropista. Yhtä lailla se voi johtua väsymyksestä, apeasta mielialasta, janosta, liian vähäisistä yöunista, liian vähärasvaisesta ruokavaliosta tai tottumuksesta syödä makeaa.

Entä suolanhimo sitten? Mistä johtuu, että jollekin makeat eivät maistu ollenkaan, mutta jotain pikkukivaa (tai isompaa suolaista) saattaa heittämällä upota? Mikä olisi hyvä vaihtoehto kaikkein epäterveellisimmille ja rasvaisimmille pikkusuolaisille?

 

OSALLISTU FRIGGS-TUOTEPAKETIN ARVONTAAN!

Kumpaa sinä himoitset, suolaista vai makeaa? Vastaa arvontaan kirjoittamalla kommenttikenttään makuleirisi ja voita Midsonalta Friggs -tuotepaketti maissikakkuja (arvo n. 30€)!

Tuotepaketti arvotaan sunnuntaina klo 20 – herkullista viikonloppua! 🙂

 

Friggsin maustettuja maissikakkuja.

 

SUOLAISEN RUOAN HIMO | PARI SYYTÄ SILLE, MISTÄ SE VOI JOHTUA

Syitä voi olla useitakin miksi suolaisen ruoan himo iskee. On tullut usein valmennuksissa keskusteltua siitä, että miksi juuri suolainen miellyttää jotakuta eikä makea. Ohessa kaksi yleisintä syytä, miksi juuri suolainen voi maistua. Tuntuuko jompikumpi näistä tutulta? 🙂

 

 1. SUOLAISEN RUOAN HIMO | JANO TAI NÄLKÄ

Jano on hassu epeli. Mikäli sinulla on nestehukkaa saatat löytää itsesi kiertelemästä ruokakaapeilla ajatellen, että ”jotain tekisi mieli, mutta en tiedä mitä”.

Keho on todella fiksu. Siihen on sisäänrakennettu eloonjäämismekanismi. Mikäli kärsit nestehukasta, niin keho haluaa pitää kiinni kaikesta sisältämästään nesteestä. Suola auttaa nestettä pysymään elimistössä.

Toinen tekijä on nälkä. Tasaisista ateriarytmeistä puhutaan paljon makeanhimon ja liiallisen iltasyömisen yhteydessä. Ihan yhtä lailla, kuin makeanhimoon, myös suolaisen ruoan himoon erityisesti iltasyöjillä voi liittyä energiavaje tai liian pitkät ateriavälit.

 

suolaisen ruoan himo

 2.  SUOLAISEN RUOAN HIMO | RENTOUTUMINEN/OMA AIKA, PALKINTO TAI TAPA

Kuten mieliteot yleensä myös suolaisen ruoan himo voi johtua stressistä tai ylivirittyneestä päivärytmistä. Jotkut meistä yhdistävät rentoutumisen (ilta)syömiseen, kun on vihdoin sitä kuuluisaa ”omaa aikaa”. Tällöin suolahimo voi johtua joko siitä, että olet yhdistänyt esimerkiksi sipseillä herkuttelun rentoutuneeseen olotilaan. Saatat hakea sipseistä tai muista suolaisista apua paineistasi vapautumiseen.

Tällaisesta käyttäytymisestä tulee pidemmällä aikavälillä helposti tapa tai palkinto sille, että olet selviytynyt päivästä.

Kerran valmennuksessa pohdimme valmennettavani kanssa sitä, että hänen ei tarvitse torpata tai jättää iltasyömistä kokonaan. Se on hänelle todella merkitykselliseksi tullut tapa. Sen sijaan ehdotin hänelle, josko sitä vähentäisi hieman, tyyliinpariin-kolmeen iltaan viikossa seitsemän illan sijaan.

Pohdimme tilalle sellaisia ruokia, jotka ovat vähän vähemmän kaloripitoisia, vähäsokerisimpia tai vähärasvaisempia. Kaikki positiiviset muutokset ovat kotiinpäin. Hänellä oli erityishimo suolapähkinöihin. Yhtenä ehdotuksena suolapähkinöiden tilalla ehdotin hänelle maustettuja maissikakkuja.

Kuullemma toimi hienosti!

 

suolaisen ruoan himo

Friggsin maustetut maissikakut ovat yksi hyvä vaihtoehto esimerkiksi sipseille tai suolapähkinöille. Oma suosikkini on ehdottomasti Barbeque ja Juusto!

 

Jossain vaiheessa suola on nostettu pahisten listalle. On kuitenkin syytä muistaa, että ihminen tarvitsee suolaa. Suola on natriumin ja kloridin yhdistelmä (natriumkloridi, NaCl).

Natrium on elimistösi toiminnan kannalta välttämätön elektrolyytti. Natriumia kehosi tarvitsee säädellyn määrän solujen toimintaan sekä verenpaineen ja kehon nesteiden säätelyyn. Lisäksi natriumilla on vaikutusta veren tilavuuteen ja pH-arvoon.

 

suolaisen ruoan himo

Friggsin maustettu kakku, Juusto ja ravintoarvot.

 

Liika natrium on haitaksi. Se turvottaa ja saattaa nostaa verenpainetta, ja myös munuaiset ovat kovilla liiallisen suolan saannin yhteydessä.

Jos tunnet himoa suolaisiin ruokiin, kuten sipsit, suolatikut, suolapähkinät, voimakkaat juustot, suolakurkut jne.) voi se olla elimistösi viesti siitä, että se tarttisi suolaa lisää. Liika suolan välttely ei siis sekään ole hyvästä.

 

Hyvää viikonloppua ja Black Fridayta kaikille! Ja osallistukee arvontaan, jee!
x Kipa

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Välipäivät treenistä | Toinen koira tuli taloon!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~


22.11.2017

Välipäivät treenistä | Toinen koira tuli taloon!

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Lemmikit, Treeni, Yleinen

VÄLIPÄIVÄT |  KUINKA NOPEASTI KUNTO KATOAA?

Viime yönä tarkalleen keskiyöllä taloon tuli sylissäni toinen koiranpentu, Silas. Silas on seitsemän kuukautta ja pienin näkemäni ranskis: hän painaa 7,3 kiloa. On siis perin kompaktin kokoinen koira. 🙂

Koiran tuleminen tarkoittaa sitä, että koska olen hankkinut kolmelle jumppatunnille sijaiset ja koska eilen päivä vierähti Loviisassa työkeikalla, en treenaa yhteensä kolmeen päivään.

Onko kadari? No ei. 🙂 Olen itseasiassa asiasta hyvin mielissäni. Ensinnäkin siksi, että viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet henkisesti rasittavimmat elämässäni ikinä. On siis hyvä huomata kokonaiskuorma ja juuri tähän hetkeen hermoston palauttelu ei ole _todellakaan_ huono ajatus. <3

 

välipäivät

Ruttunaama Silas. <3

 

Lisäksi koiranpentu vaatii täyden huomion. Hän on kuitenkin juuri astunut aivan uuteen kämppään, uusien hajujen ja ihmisten keskelle ja vieressä höntsäilee kuusikuukautinen toinen saman moinen. Ei siis ihan helppo keikka. Haluan siksi olla muutaman päivän kotona ja varmistua siitä, että koirilla on kaikki hyvin. Niin Bossella, kuin Silaksellakin. Onhan tää Bossellekin totaaliuusi tilanne ja varmasti ihmetyttää toinen karvapylly kotisohvalla. 😀

Katoaako kunto muutamassa päivässä, jos ei treenaa?

Olen kirjoittanut tästä aiemmin täällä.

Muutama päivä ei hallaa tee – päinvastoin. Riippuu myös paljon lähtötasostasi. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että:

 

Jos olet aktiivitreenaaja, niin parin viikon totaalinen mitään tekeminen näkyy
noin kahdessa viikossa. Jos taas olet enemmänkin kuntoharrastaja, niin kuntotaso heikkenee
2-4 viikon jälkeen.

 

välipäivät

Et arvaakaan, missä nukun!

VÄLIPÄIVÄT | TERVETULOA SILAS <3

Totta kai alussa ajatutti se, kuinka kaksi urospentua tulee toimeen. Toisaalta koska he ovat pentuja ja molemmat hyvin kilttejä luonteeltaan en ole ollut siitä huolissani. Toistaiseksi kaikki on mennyt todella hyvin. Bosse on ottanut uuden tulokkaan suurella mielenkiinnolla vastaan, joskin uusi tulokas Silas on hyvin väsynyt ja vähän vielä arkailee.

Silas oli tänään ensimmäistä kertaa remmissä ja todella hyvin meni. Käytiin miltein tunti ulkona, mutta meidät kolme yllytti jäätävä räntäsade. Lopulta hoputin Bossea asfaltilla ja Silasta kannoin kotiin. 😀 Onneksi se on kevyt. 😀

Todella hienosti on kaikki mennyt ja pikkumies alkaa rohkaistua ihan silmissä. On megamageeta huomata, kuinka toinen pikkuhiljaa avautuu ja itsetunto kehittyy. Nää on varmaan näitä upeuksia, mitä äiditkin kokevat.

 

välipäivät

VÄLIPÄIVÄT | NÄHDÄÄN FITFASHIONIN INSTASSA!

Olen tämän viikon Fithfashionin Instassa. Käykää kurkkimassa sieltä pentuarkea ja laittakaa lisää kysymyksiä tulemaan! Kokoilen kyssäreistä sitten tänne blogiin jonkun pikkukivan paketin.

Ja sillä välin, kun näitä välipäiviä tässä siunaantuu, niin nautitaan elämästä ja pienistä hetkistä. Niistä elämä on tehty eikä asiat kaadu muutamaan treenaamattomaan päivään. <3

Treenaamaan kerkiää kyllä, pääasia on pitää hyvää poretta yllä!

 

Pus,
x Kipa

 

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Treenivideo | Tehokas Cross Training -kuntopiiri

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

<3


stressi
16.11.2017

Lihottaako stressi?

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Ruoka, Yleinen

PSYKOLOGISET TEKIJÄT

Stressistä jutellessa asiakkaideni kanssa tulee hyvin usein keskusteltua siitä, kuinka stressi aiheuttaa keskivartaloon lisätavaraa. On hankala sanoa, onko nimenomaan stressi tuonut vyötäröön lisää (hormonaalinen vaikutus) vai onko taustalla psykologiset tekijät (stressin aiheuttaman syömiskäyttäytymisen muutos).

Miten sinä asian koet: aiheutuuko sinulle stressistä turvotusta tai lisäkiloja?

Käytännössä tätä voit selvittää hieman tarkastelemalla omaa tämän hetkistä elämänrytmiäsi, arjen kuvioitasi sekä syömistottumuksiasi.

Me ihmiset olemme hyvin erilaisia: stressaantuneena sinulle saattaa kertyä painoa lisää, koska saatat esimerkiksi syödä tunteisiisi siirtääksesi jotain epämiellyttävää tunnetta.

Tai sitten saatat sen kummemmin miettimättä vähentää syömistä, koska ei vaan maistu.

 

stressi

 

Joskus taas stressaavina kausina voi käydä niin, että ei ole samalla tavalla aikaa kokkailla, tehdä eväitä tai käydä syömässä. Tai aikaa oikeastaan on, kun sitä järjestää – mutta energiaa asian priorisointiin ei niinkään.

Aina ei kuitenkaan nimenomaan huvita/jaksa järjestää aikaa. Täysin ymmärrettävää, sillä ihmisenä sinun voimavarasi ovat rajalliset. #inhimillinenote

 

Stressaantuneena nimittäin ei aina jaksa syödä ”oikein”.

 

Voidaan toki myös kysyä: tarvitseeko AINA syödäkään oikein? Olen sitä mieltä, että ei. 80/20 -periaate toimii vallan mainiosti. Elämä on ja rokatessa roiskuu! <3

Stressaavina kausina saattaa käydä niin, että skippailet aterioita ja välipaloja (koska et kerkiä syödä tai et priorisoi ruokataukoja), jolloin nälkä iltaa myöten kasvaa. Ja illalla sitä sitten voisi vetäistä vaikka pienen kylällisen pikku-ukkoja (sillai suklaalla, sipsillä, leivällä ja juustolla, kekseillä ja oikeastaan ihan millä hyväskällä valeltuna). 😀

Tai jos ei pikku-ukot maistu, niin yleensä suustaan voi bongasta harkitsematta sinne sujahtaneena jotain äkkimakeaa tai suolaista/rasvaista. Tällöin energiaa saattaa hulmahtaa koneeseen melkoisesti kertalaakilla.

Mut hei: et ole yksin. Nyt on vain tärkeintä, että saat jonkin punaisen langan tähän touhuun ja voit henkisesti ja fyysisesti hyvin saaden tasattua stressin tuomia muutoksia ruokailuissasi tai elintavoissasi.

Stressaantuneena yleensä nukut huonommin. Huonounisuus taas liittyy stressihormoni kortiosolin lisääntyneeseen eritykseen. (Kortisolista lisää alla.)

Väsymys on omiaan lisäämään vettä kiukaalle, sillä aivomme haluaa serotoniinia ja sitä se saa jostain makeasta mielihyvää tuottavasta ruoasta.

 

stressi

 

Miten sinulla stressi vaikuttaa: syötkö enemmän vai vähemmän? Entä miten nukut? Millainen sinä olet tai millaista elämäsi on, iun olet stressaantunut?

Ja kuten sanottu, olemme erilaisia, joten oikeaa tai väärää vastausta ei ole.

 

HORMONAALISET TEKIJÄT

Kun stressitasot ovat koholla, niin keho varastoi rasvaa herkemmin.

Kortisoli on stressihormoni, joka saa kropan varastoimaan rasvaa. On hyvä huomata se, että sopiva määrä stressiä saattaa auttaa painonpudotuksessa. Liiallinen stressi sen sijaan ei.

Myöskään hetkittäiset ja lyhyet stressipätkät eivät paljoa hetkauta tässä mielessä – keho kestää yllättävnkin suuren kuormaa, kunhan se ei ole kestoltaan pitkittynyttä. Pitkittyneenä stressi alkaa olla painonkin kannalta merkitsevä. Mikä siinä kortisolissa sitten oikein on?

Kortisoli on itseasiassa elintärkeä hormoni. Sen lisäksi, että se estää verensokeriasi putoamasta liian alas se myös vapauttaa kehosi lihaksista ja rasvakudoksesta energiaa mahdollista haastetilannetta varten (taistele tai pakene -reaktio).

Kortisoli voi myös vähentää T3-kilpirauhashormonin määrää elimistössä. Sillä on siis vaikutusta kilpirauhasen toimintaan. Kilpirauhasen vaikutus elimistösi kulutukseen on jopa 40%.

Ajattelepa, kun tuon perhosen muotoisen ja noin 20 grammaa painavan rauhasen toiminta häiriintyy. 🙂

 

stressi

 

Sanottakoon vielä, että pitkittynyt stressi ei suoraan aiheuta kilpirauhasen vajaatoimintaa. Ennemminkin se ensin hidastaa aineenvaihduntaa. Siksi stressaavina aikoina kannattaa panostaa myös lepoon – ethän halua homman kroonistuvan. <3

Kortisolihormoni vaikuttaa myös kehon testosteronitasoihin. Vaikka testo tunnetaan mieshormonina, niin myös naisten kehossa sitä erittyy. Testosteronin vaikutus aineenvaihduntaan (eli kokonaiskulutukseen) on yleensä 5-10 % luokkaa.

Tämä on toki aika marginaalinen määrä, mutta voit kuvitella mitä tapahtuu, kun stressaantuneena ei jaksa/kerkiä liikkua, saattaa syödä jo lähtökohtaisesti vähän sinne päin, kilpirauhasella on omat bileet…ja sitten vielä testo.

Tämä touhu on aikas kokonaisvaltaista eikä yhtä tekijää juurikaan voida osoittaa sormella.

Kun kortisolia erittyy liikaa, niin tiedetään sen myös heikentävän verensokerin tasaisuutta ja lisäävän insuliiniresistenssiä. Näillä saattaa siten olla omat kätösensä sopassa ja elopainosi nousussa.

Stressaavina aikoina kannattaakin panostaa säännölliseen syömiseen, vaikka se haastavalta saattaa tuntuakin. Lisäksi nauti kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja hyvälaatuisia rasvoja.

 

stressi

SYÖMISEEN LIITTYY NEGATIIVISIA TUNTEITA

Osittain hommaan vaikuttaa sympaattinen hermosto. Se on meidän aktiivinen hermostomme, eli sen ollessa hallitseva saamme asioita aikaan. Stressitilassa se on helposti ylivirittynyt.

Parasympaattinen hermosto on taas rauhoittava, se saa stressitasojamme alas.

Jos haluat lukea lisää hermostosta, niin olen sivunnut aihetta kirjoituksessani Liikunta mielialalääkkeenä: miten liikunta auttaa pysymään onnellisena?

Liikunta on ihanaa! <3

Mutta asiaan. 😀

Kun aivojesi sympaattinen hermosto jatkuvasti jyllää, niin sinulta katoaa voimavaroja. Uuvut. Uupuneena ei jaksa panostaa. Tämä muuten havaittiin meillä Suomessa tehdyssä Eliksiirit-tutkimuksessa (tässä tutkimuksessa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot sekä Työterveyslaitos ja VTT).

 

Mitä tutkimuksessa huomattiin syömiseen liittyen oli se, että kaikkein stressaantuneimmat ihmiset saattoivat harventaa syömistään, mutta kun söivät niin söivät: kerran aloitettuaan syömistä on vaikea lopettaa.

 

Oletko itse huomannut samaa?

Mitä tutkimuksessa myös huomattiin oli se, että tunnesyöminen lisääntyi. Alakuloinen olo, riittämättömyyden tunne tai väsyminen aiheuttaa stressaantuneilla helposti ylensyömistä. Syöminen erityisesti liitettiin kielteisiin tunteisiin.

 

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sitä, että:

 

Stressaantuneella ihmisellä vähenee salliva asenne syömiseen. Kuvaan astuu kieltoja, rajoituksia ja sääntöjä tai pysyttelemistä tietyissä ruoissa.

 

Kuulostaako tutulta? Saatat joo ”sallia” itsellesi jotain hyvää, koska olet väsynyt ja kaipaat piristystä. Oikeastaan sana ”sallia” sisältää jo negaation, rajoituksen ja kiellon. Olet siis jo lähtökohtaisesti ajatellut jonkun hyväskän syömisen olevan huono juttu, koska sille pitäisi olla jokin erityinen ”lupa”.

 

stressi

KUN KOITAMME HALLITA SYÖMISTÄ

Minusta tässä piilee homman ydin. Hallinnassa. Kontrollissa.

Ja believe me, tiedän mistä puhun. Kontrolloin itse omaa syömistäni nuorempana, jopa liikaa. (Minun tarinastani lisää täällä.)

Syömisen hallinnan vaikeus on mielestäni juuri siinä, että yritämme hallita syömistä. Keskitämme energiamme väärään asiaan. Ennemminkin tulisi puhua tunteiden hallinnasta.

Syöminen on monelle usein reaktio johonkin tunneperustaiseen seikkaan.

Syömisellä on tänä päivänä aivan erilainen merkitys, kuin esimerkiksi silloin, kun ruokaa oli hyvin niukasti saatavilla ja se oli itse metsästettävä ja kerättävä. Näinä aikoina syöminen oli suoranainen primitiivireaktio nälkään ja eloonjäämisen turvaamiseen.

Tänä päivänä se on moniulotteisempaa, sillä tiedon ja teollisen taidon karttuessa ruoasta ja ruokailusta on tehty järjettömän iso numero. Jostain niin yksinkertaisesta asiasta ollaan saatu käsittämättömän monimutkainen.

Suurin syy tähän lienee valtaisasti kehittynyt terveydentilan optimointi.

Olemme paljon tietoisempia allergioista ja yliherkkyyksistä, gluteenin seurauksista suolistonukkaan, stressin vaikutuksista suolistoon, makeutusaineista, lisäaineista, syöpää aiheuttavista tekijöistä, unenlaadun vaikutuksesta koko ruoansulatusjärjestelmään, lihaskasvun ja rasvanpolton optimoinnista ja meille on muodostunut käsitys ”oikeasta” ja ”väärästä” syömisestä.

Hei. Ei ole oikeaa tai väärää syömistä.

Vaikka meillä on tietoa enemmän, kuin koskaan niin kykymme selvitä ja suoriutua ravitsemuksesta on heikentynyt. Komppaatteko?

Ei me tiedetä enää, miten sitä pitäisi syödä. Tai siis tiedetään, muttei tiedetä miten tehdä käytännössä.

Toki syömiseen liittyy paljon hyviä fiiliksiä ja sen ympärille rakennetaan juhlia ja get togehtereitä ystävien kanssa. Kuitenkin samalla siihen liittyy paljon negatiivisia tunteita: pelkoa, häpeää, noloutta, epävarmuutta ja jopa inhoa.

Miksi on näin?

Onkin tärkeää miettiä asiaa omalta kantiltasi: mitä stressi tuo sinulle? Mitä sinä siitä saat? Vastaako se niitä asioita, joita haluat elämältäsi tai elämääsi?

Jos kyllä, niin hyvä. Jos ei, niin mitä ja miten sinun pitää muuttaa?

Voit jopa kysyä itseltäsi jos mikään ei muutu, niin mistä pidät kiinni? Osaatko antaa itsellesi luvan vaan olla?

Voi siis olla, että stressi lihottaa. Todennäköisesti niin tekeekin.

Mutta muista olla itsellesi myös inhimillinen ja unohda rajoitukset, kiellot ja ei-eit.

Syöminen on nimittäin myös mahdollisuus saada tilalle jotain positiivista:
terveyttä, hyvinvointia, parempaa unenlaatua, treenituloksia, energiaa ja päivittäistä jaksamista ja kepeämpää mieltä.

 

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille,
x Kipa

 

 

LUE MYÖS:

Kasvissyöjä ja vegaani | Parhaimmat proteiininlähteet

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira_wellness ***

instagram

<3


15.11.2017

Kirsikka ja uni | Kipakoilla kirsikoilla parempaa unta!

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Ruoka, Treeni, Yleinen

MIKSI KIRSIKKA?

Osallistuin keskiviikkoaamuna 25.10. BNHU:n (Bulgarian National Horticultural Union) ja Kreikan ASOP EPISKOPIS -maatalousosuuskunnan järjestämään the Cherry -tilaisuuteen Vanhalla Ylioppilastalolla.

Miksi? Koska rehellisesti tiedän kirsikoista todella vähän. Kuka teistä tunnustautuu kirsikkahulluksi? 🙂

Rakastan marjoja ja hedelmiä, mutta jostain syystä tietämykseni juuri kirsikasta on vähäinen. Siksi lehdistötiedote ja erityisesti ravitsemusterapeutti Hanna Partasen luentoaineisto olivat kiinnostavaa seurattavaa. Tilaisuudessa oli The Cherry -projektin edustajat Kreikasta ja Bulgariasta, jotka kertoivat projektinsa tavoitteena olevan mm. kasvattaa kreikkalaisten ja bulgarialaisten kirsikoiden tuontia Suomeen.

 

 

kirsikka

Kuva: Bulgarian National Horticultural Union

 

Lisäksi yksi aamun puhujista oli kokki Teresa Välimäki. Teresalta tuli mielenkiintoisia kirsikan käyttötarkoituksia. Oletko muuten koskaan tehnyt kirsikasta kiisseliä?

Entä tiesitkö, että kirsikka luetaan luumarjoihin? Käytännössä kirsikka on marja, vaikka olet saattanut tottua puhumaan siitä hedelmänä.

Ja tiedättekö mitä en ole koskaan tullut ajatelleeksi? Että kirsikoita ei toden totta saa kaupasta ympäri vuotta. Niitä saa vain tietyn aikaa. Arvaa, muistanko tämän ensi vuonna ja metsästän napaani kaupoista meheviä kirsikoita! 😀

 

kirsikka

Ah, se lumoava vaalenpunainen väri joka kevät kirsikkapuiden kukkiessa -priceless. <3 Kuva: Bulgarian National Horticultural Union

 

KIRSIKKA JA UNI | KIRPEÄT KIRSIKAT AUTTAVAT UNEEN

Koska työni pyörii paljon ravitsemuksen, unen ja virkeyden ympärillä, niin antoisin osuus itselleni oli ehdottomasti Hanna Partasen materiaali – erityisesti kirsikan vaikutus uneen ja treenistä palautumiseen.

 

En ole koskaan ollut tietoinen siitä, että kirsikalla voi tutkitusti edesauttaa unta.

 

Ja nimenomaan kirpeillä kirsikoilla. On todella mielenkiintoista, että erityisesti hapankirsikat ovat kutakuinkin ainoita luonnon antimia, joista löytyy melatoniinia. Melatoniini on hormoni, jolla elimistö säätelee sisäistä kelloaan ja säännöllistä unta.

 

kirsikka

Hanna Partanen. Kuva: Bulgarian National Horticultural Union

 

Eli popsimalla hapankirsikoita tai juomalla niistä tehtyä mehua voit edesauttaa nukahtamista. Ehkä worth to try? Jos kuulut huonounisten joukkoon, niin testaa toki: olisi hyvä pupeltaa kirsikoita noin tuntia ennen nukkumaanmenoa optimoidaksesi unen tulon.

 

European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan kirsikkamehua juoneiden ihmisten nukkuvat pidempään ja paremmin – koska melatoniini. Tutkijat huomasivat, että kirsikkamehua juoneilla osallistujilla oli korkeammat melatoniiniarvot
(Lähde: Howatson G, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J. Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):909-16. doi: 10.1007/s00394-011-0263-7. Epub 2011 Oct 30.)

 

Mielenkiintoista on myös, että kirsikkamehua juoneiden on huomattu nukkuvan keskimäärin 25 minuuttia enemmän. Lisäksi heidän unestaan on ns. tehokasta unta 5-6% enemmän
(Lähde: LossoJN, Finley JW, Karki N, Liu AG, Prudente A, Tipton R, Yu Y, Greenway FL.)

 

Tiedättekö mitä? Lähtee ehkä vähän kokeiluun! 😀

 

Kirsikan ravintoarvot (kuva: Hanna Partanen / Nutrifilia.fi):

kirsikka

 

KIRSIKKA JA TREENI | KIRSIKALLA NOPEAMPI PALAUTUMINEN?

Toinen mikä oli supermielenkiintoista oli se, että myös treenaaville henkilöille kirsikoista voi olla hyötyä. Toki jo sen takia, että tehokas uni auttaa palautumaan. Mutta erityisesti siksi, että happaman kirsikkamehun juominen urheilusuorituksen jälkeen voi nopeuttaa palautumista.

Kirsikoiden punainen väri tulee marjan sisältämistä antosyaaneista, joilla on tulehduksia ja kiputiloja helpottava vaikutus. Täten erityisesti hapan kirsikkamehu voisi lievittää lihasvaurioita ja lihaskipuja sekä vähentää muun muassa kehon oksidatiivista stressiä.

Kun treenaat kovilla tehoilla, niin treenisuorituksessa lihastesi työskentely (lihasten supistuminen) lisääntyy. Niin ikään lisääntyy myös treenisuoritukseen tarvittava energiantuotto. Nämä aiheuttavat sen, että kehoosi muodostuu vapaita radikaaleja kovempaa tahtia, kuin kehosi pystyy puskuroimaan varastossaan olevilla antioksidanteilla. Elimistön vastaus haasteeseen saattaa tällöin olla paikallinen tulehdusreaktio.

(Lähde: Coelho Rabello Lima L, Oliveira Assumpção C, Prestes J, Sérgio Denadai B.)

 

kirsikka

The Cherry -lehdistötiedoteaamu 25.10.2017. Kuva: Bulgarian National Horticultural Union

 

Treenaavana ihmisenä siis tämänhän on hyvä uutinen! 🙂 Ja tiedättekö mikä on siistiä. Kirsikkamehua on mahdollista löytää kaupoista vuoden ympäri, vaikka ei tuoreita saisikaan. Kuka on bongannut kaupasta? Kuka juo jo?

Mä niin otan käyttöön!

 

Kirsikkaisia unia ja treeni-iloa,
x Kipa

 

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Rakkaus ja parisuhde | Toista ei voi neuvoa eikä kritisoida

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~


12.11.2017

Rakkaus ja parisuhde | Toista ei voi neuvoa eikä kritisoida

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Perhe ja suhteet, Yleinen

RAKKAUS | SILLÄ ON VÄLIÄ, KUINKA SINÄ RAKASTAT ITSEÄSI

Viimeiset pari-kolme kuukautta on ollut sitten hassun hauskaa aikaa. Kirjoitan hyvin usein sekä välillisesti että suoraan siitä, kun hyvinvointi ei voi olla koskaan vakio. Sitä ei voi optimoida eikä se voi pysyä hyvänä koko ajan. Lisäksi mikään ei ole pysyvämpää, kuin muutos.

Olen ollut melko hiljainen viimeisen viikon. Omat henkilökohtaiset voimavarani minkään sortin järkevään kirjoitukseen ovat olleet vähissä. Ensin asioita pitää himppasen jäsennellä päässään, että ajatuksista saa kirjoitukseen minkään sortin punaista lankaa.

Olen käynyt läpi mittavan tunneskaalan pelosta iloon, rakkaudesta inhoon, luottamuksesta epäluottamukseen ja virkeästä väsyneeseen. Kaikki tunnetilat ovat olleet tervetulleita, kuuluvathan ne ihmiseloon.

Olen myös kipuillut blogini kanssa, myönnän. Fitness-tyyppinen ilmapiiri ja fitness elämäntapana ei ole mun juttu. Ei ole koskaan ollut, vaikka kuinka minua olisi rohkaistu joskus kisaamaan. Välillä mietin, onko Fitfashion minulle oikea alusta jakaa ajatuksiani ja valmennusideologiaani.

En missään nimessä tuomitse fitneksen harrastajia – en oe sellaisessa asemassa. En vain tykkää siitä, mitä se tekee inhimilliselle otteelle ihmisen armollisuudessa ja itsensä hyväksymisessä sellaisena, kuin on.

En pidä siitä, että kehosta tehdään ulkoisen muokkauksen väline. Elämänmatkani varrella sisäiset tekijät ovat saaneet enemmän ja enemmän huomiota: ulkonäköäsi et ota täältä mukaasi. Maallista omaisuutta et ota täältä mukaasi. Kun sinusta ja minusta aika jättää otamme mukaamme lopulta sen, kuinka suhtauduit itseesi ja miten rakastat itseäsi. Miten olit itsellesi hyvä ja armollinen loppuun asti ja kuinka se heijastui käytöksenäsi ihmisiin ympärilläsi.

Se, mikä saa sinut elämään ikuisesti on tunne. Tunne, jonka välitit kanssaihmisille. Tunteet, jota sait muut kokemaan. Oli ne niin hyvässä kuin pahassakin.

Tärkeintä on aina sisältö, sanotaan. Ja se pitää kyllä jetsulleen paikkansa.

 

rakkaus

RAKKAUS | JA TÄRKEIN NIISTÄ ON…

Alan pikkuhiljaa purkamaan itsellenikin tätä tunteiden ja tapahtumien vyyhtiä. Kirjoitus on minusta parasta terapiaa. 🙂 Mikä on sinun terapiamuotosi?

Kuulen niin sanotusti paremmalta puoliskoltani hyvin usein riitatilanteissa, että ”couchaa nyt itseäsi parisuhteessa. On siinäkin hyvinvointivalmentaja, kun ei osaa itse elää parisuhteessa!”.

Totta. Olen nimenomaan hyvinvointivalmentaja – ja jos tarkkoja ollaan, niin Terveysvalmentaja. Coachaan ihmisiä oman itsensä kuunteluun ja itsensä hyväksymiseen, tunteiden tarkasteluun ja sisäisen äänen löytämiseen. Sitä kautta on mahdollista pureutua ruokaan, liikuntaan, työhön, parisuhteeseen jne. Ensisijaisesti coachaan siis mieltä. Sen voi huomata teksteistänikin.

Ja rehellisesti oma parisuhde vain on yksinkertaisesti ihmistä itseään liian lähellä, jotta sitä voisi katsoa tarpeeksi objektiivisin linssein ja ulkopuolisen silmin. Niin se vaan menee. Minulla on toki välineitä itseni kehittämiseen ja siihen pyrin jatkuvasti: uuden oppimiseen.

 

 

rakkaus

Meillä oli ihan päällikkösetti työhyvinvoinnissa viime keskiviikkona. Katsottiin superihanan asiakkaan kanssa vähän kotitreeniliikkeitä – yksi lemppareistani on selkä seinää vasten – istunta. 🙂

 

Parisuhde ei ole valtataistelua. Se ei ole toisen neuvomista tai kritisoimista. Tie rakkauteen ei löydy sillä, että sinä olet oikeassa ja toinen on väärässä. Mutta mistä siinä on kyse on toistenne tunnetiloista ja niiden ymmärtämisestä: koette eri tavalla asioita. Tunne on aina subjektiivinen kokemus. Siksi et voi olla oikeassa – etkä voi olla väärässä.

Mitä olen näiden viiden vuoden aikana oppinut ja pohtinut on seuraavaa. Saat toki täydentää listaa, laitetaan vinkit jakoon ja hyviä viboja kaikille. 🙂

 

rakkaus

Bosse on mun rakkauspakkaus. <3

RAKKAUS JA PARISUHDE | POHDINTAA

Muutamia elämänviisauksia antaisin pariskunnille, jos antaisin. Nämä eivät ole ultimate totuuksia, mutta onneksi tämä on mun blogi. 😀 No ei, mutta oma parisuhteeni kun on ollut melko hullunmyllyä.

 

  • Kun elät parisuhteessasi pelon varjostamana olet taipuvaisempi ylimieliseen pätemiseen, muiden tai asioiden tuomitsemiseen ilman perusteluita tai eri näkökulmien pohdintaa, kritisointiin ja neuvomiseen.
  • Kaiken alla on kuitenkin aina kaipuu rakkauteen ja lämpöön, vaikkei se aina tule tarkoitetusti esiin – erityisesti jos esität neuvosi alentaen tai ilkeästi tai toisen tunnetiloja kunnioittamatta.
  • Vaikka et aina jaksaisi, niin tarjoa aikaasi. Ehdota oma-aloitteisesti yhteistä tekemistä, älä odota toisen pyytävän ensin. Jos elät täyteistä elämää on hyvä idea kertoa paljonko sinulla on aikaa. ”Minulla on seuraavat kaksi tuntia tai koko ilta tyhjää”. Ja on muuten kiva kuulla ja esittää joskus kysymys ”mitä sulle kuuluu”.

 

rakkaus

 

  • Älä heti koe itseäsi tyrmätyksi, jos kumppanisi sanoo sinulle ”nyt en jaksa”. Hän on saattanut kokea juuri jotain muuta voimavaroja kuluttavaa ja hänen väsymisensä ei liity silloin sinuun millään tavalla. Hänestä on varmasti kiva myös kuulla välillä kysymys ”voinko auttaa sinua jossain”. Jos vastaus on silti ei, niin anna hänelle tilaa.
  • Tee asioita ehdoitta. Mikään ei ole rassaavampaa, kuin kuulla riitatilanteessa, että johonkin asiaan sisältyikin ehto. Rakkauden tulee olla pyyteetöntä. Ei jalustalle nostamista tai krediittien keräämistä. Rakkaudessa ei jaeta plussapisteitä, vaan homma perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen: jos noudat kumppanisi jostain tai ostat hänelle jotain tee se pyyteettömästi. Älä käytä näitä riitatilanteessa pelikorttina. Luottamuksen kun voi menettää vain kerran.
  • Älä ensimmäisenä ole neuvomassa, ellei toinen vartavasten sitä pyydä. Me ihmiset haluamme usein vain puhua jollekin ja purkaa ajatuksiamme. Aina ei tarvitse ensimmäisenä neuvoa tai etsiä ratkaisuja. Meidän on niin helppo löytää mukaratkaisuja toisten ongelmiin, vaikka omiemme kanssa olisimme aivan yhtä hukassa. Toimiakseen ratkaisu tarvitsee ihmisen oman oivalluksen. Kuuntele, ole toisen kanssa samalla levelillä ja tarvittaessa anna jopa hiljaisuuden puhua.
  • Pyydä apua, kun sitä tarvitset. On turha syyllistää toista siitä, että hän ei ollut läsnä silloin, kun häntä tarvitsit. Kellään ei ole kristallipalloa pyllyssä. Me emme lue ajatuksia. Pyytämällä apua luot luottamuksellista suhdetta toiseen ihmiseen. On myös hyvä tunne vastaanottaa apua ja huomiota, ihan yhtä lailla kuin auttaa toista.

 

Tämmöistä tässä mietin ennen, kuin lähden treenaamaan. Mitä sulle kuuluu? 🙂
x Kipa

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Tiedä mitä syöt | Tarkista ainesosaluettelo!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

 

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~


ainesosaluettelo
9.11.2017

Tiedä mitä syöt | Tarkista ainesosaluettelo!

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Ruoka, Yleinen

TIEDÄ MITÄ SYÖT | TUOTTEIDEN JA VALMISTEIDEN NIMET

Olen periaatteellinen ihminen. Jos leipäpussissa sanotaan ruisleipä, soisin sen oikeasti olevan ruista sen leivän. Jos puhutaan jauhelihapihvistä, sen on silloin oltava jauhelihaa. Jos puhutaan vaikka kanakeitosta sen on oltava sitä, eikä vain kananmakuista.

Mun mielestä on periaatekysymys tarjota sitä, mitä sanotaan tarjottavan – tai jos minulla on käsitys, että ostan juuri jotain tiettyä se on sitä oltava. Haluan tietää, mitä syön. En ole supertarkka nillittäjä , mutta yleisesti ottaen on kiva tietää mitä suuhun menee.

Onko teillä sama?

Ihan oikeasti, ketä muuta ketuttaa hipistellä ruisleipäpussia ja huomata ainesosaluettelosta siinä olevan alle 50 % ruista? 😀  Tämän lisäksi siinä on vehnää, vehnägluteenia ja perunahiutaletta jne.?

Leivästä nyt kun muuten aloitettiin puhumaan, niin kenellä on käsitys siitä, että mitä tummempi leipä sen parempi? Ei muuten välttämättä. Tummassa leivässä voi ainesosaluettelosta bongata esim. siirappia, mallasta, hiivaa ja aromeita.

Yksi ehkä parhaimmista nyrkkisäännöistä yleisesti voisi sanoa olevan simppeli ainesosaluettelo: lyhyestä virsi kaunis. 🙂

 

 

ainesosaluettelo

Hyvä nyrkkisääntö: mitä simppelimpi ainesosaluettelo, sen parempi. 🙂

 

 

Suosikkejani ovat klassiset vähärasvaiset tuotteet, esim. jogurtti. Kyllä rasvaa saattaa olla vähennetty, mutta miten sokerit? 2 dl jogurtissa saattaa olla sokeria, josta suurin osa lisättyä, heittämällä 10-14 grammaa. Hups.

Tai hei, miten on hyvin brändättyjen proteiinituotteiden laita? Joissain maustetuissa proteiinirahkoissa saattaa olla yli 9 g sokeria 100 g:ssa. 150 gramman purkissa se tekee 13,5 g lisättyä sokeria.

Tuote siis voi olla tumma – se ei automaattisesti kuitenkaan tarkoita terveellisempää. Tuote voi olla vähärasvainen – se ei automaattisesti tarkoita terveellisempää. Tuote voi olla proteiinirikas – se ei suoraan kuitenkaan ole terveellisempi vaihtoehto. Joskus tuotteet vähän antavat niin olettaa.

 

Ja siksi onkin tärkeää, että me kuluttajat osaamme metsästää tietyistä tuotteista meille sopivat versiot. Ja siihen oivana apuna toimii ainesosaluettelo.

 

ainesosaluettelo

Kuvassa Nestlé Fitness -jogurttimurojen ainesosaluettelo. Sokerit per 100 g: 18,0 g.     Ei jatkoon! XXXX 😀

 

TIEDÄ MITÄ SYÖT | TSEKKAA AINESOSALUETTELO

Kannattaa tsekata aina tuotteiden ainesosaluettelo.

Ainesosaluettelo kertoo, mitä ainesosia elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty. Ainesosaluettelo on pakollinen, joskin se ei koske tietyn koon (todella snadeja) pakkauksia.

Ainesosaluettelo on kätevä jo siitä syystä, että jos haluat tietää mitä tuotteesi (ja sinä 😀 ) on syönyt, niin siinä ilmoitetaan kaikki elintarvikkeen valmistus- ja lisäaineet painon mukaan eniten sisältävästä vähiten sisältävään.

Joskus saatat bongata joitakin aineita boldattuna. Tämä kertoo tuotteen sisältämät allergioita ja intoleranssia aiheuttavat ainesosat.

 

AINESOSALUETTELO | 3 TUOTE-ESIMERKKIÄ

Laitetaan tähän muutama havainnollistava esimerkki. Ekana lihavalmisteet. Kuinka monelle muuten tulee sanasta liha mieleen punainen liha?

Esimerkki ykkönen. HK:n jauhelihapihvien ainesosaluettelo näyttää tältä:

Tuotteen ainesosat

Suomalainen koneellisesti erotettu broilerin liha, vesi, korppujauho (vehnä), suomalainen porsaanliha, soijaproteiini , suomalainen broilerin- ja kalkkunan liha, suomalainen kamara, perunajauho, kuitu (herne, peruna), mausteet (sipuli, mustapippuri, maustepippuri, korianteri), jodioitu suola, perunatärkkelys, happamuudensäätöaineet (E262, kaliumlaktaatti), dekstroosi. RUNSASPROTEIININEN. LAKTOOSITON. Voimakassuolainen.

(Huomatkaa myös tämä:)
Lihaa 21 %, liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 51 %.

 

ainesosaluettelo

Kuvalähde: HK:n verkkosivu

 

On jännä, että nimestä voisi päätellä homman olevan lihaisaa. Ei välttämättä. Lisäksi kun vähän tarkemmin katsoo, niin voi bongata tuotteessa olevan yllättävän vähän (21%) lihaa. On se melko vähän jauhelihapihveiksi. (IMO)

Suosittelen lämpimästi katsomaan aina lihavalmisteista, kuten lihapullista, jauhelihapihveistä ja leikkeileistä, kuinka paljon niissä todellisuudessa on lihaa. Luvut saattavat yllättää!

Coachingkira – Terveysblogi.fi  Facebook-sivustollani tuli kerran lukijalta loistava näkökulma aiheesta:


”…on liha-asiaan pakko todeta, että erottelu lihan ja lihaan verrattavien ainesosien välillä (sis. mm. tietyt elimet, pään lihaksistosta eroteltu liha, siipikarjannahka, mekaanisesti eroteltu liha) johtuu EU:n elintarvikelainsäädännöstä. On merkittävä ongelma, että kuluttajille ei tunnu kelpaavan kuin parhaat osat (paistit ja fileet) ja näin suuri osa eläimestä menee hukkaan (tai rahdataan sellaisiin maihin, missä esimerkiksi elimiä syödään). Omasta mielestäni on vain hyvä, että eläimestä käytetään hyväksi kaikki, kun se kerran on kasvatettu ja teurastettu niin eettisestä kuin ilmastollisesta/ympäristöllisestä näkökulmasta. Proteiinia ja aminohappoja on ne lihaan verrattavissa ainesosissa olevat makrotkin. 😉 ”

 

Loistava – kiitos!

 

Esimerkki kakkonen. Tumma leipä. Leivistä kannattaa ihan huvikseenkin katsoa, mitä siinä leivässä oikeastaan on. Löytää kivoja yhdistelmiä. Tsik tsik.

Tottakai silloin, kun leipä menee harvoin, niin se ei maata kaada – eikä kaada muutoinkaan. Vähän sama, kuin jotkut haluavat jäätelön silloin tllöin ihan jääätelönä, eikä minän laittiversiona. 😀

Mutta jos tuote on esim. kauraleipä, niin löytyyhän siitä sitä itseään eli kauraa? Entä ruisleipä, paljonko on ruista?

Esim. Reissumies Tosi Tumma, tältä sen ainesosaluettelo näyttää:

Tuotteen ainesosat

Täysjyväruisjauho ja -jyvä (27 %), vesi, vehnäjauho, siirappi, vehnäproteiini, ruislese, unikonsiemen, ohra- ja ruismallas, suola, hiiva ja savuaromi. Leivontaan käytetystä viljasta on 65 % täysjyväruista.

 

ainesosaluettelo

Kuvalähde: Heinon pikatukku

 

Huom. Käytetystä viljasta 65 % on täysjyväruista – ei siis 65 % leivän aineksista.

Ihan vaan näin esimerkkinä, sinne tummaan mahtuu vähän kaikenlaista. <3

 

Esimerkki kolmonen. Proteiinirahka. Otetaan tähän Valio PROfeel proteiinirahka, sitruuna:

Tuotteen ainesosat

Pastöroitu rasvaton maito*, sokeri (4,6%), sitruuna (1%), muunnettu maissitärkkelys, aromit (mm. vanilja ja vanilliini), happamuudensäätöaine (natriumsitraatti), sakeuttamisaine (johanneksenleipäpuujauhe), väri (kurkumiini) ja hapate

Sokeri hyvänä kakkosena. Yhdessä 175 g pikarissa on täten 16,8 g sokeria. Hupsoho.

 

ainesosaluettelo

Kuvalähde: Valio

 

 

NILLITTÄÄ EI TARVITSE – MUTTA OLE TIETOINEN <3

Olen edelleen sitä mieltä, että puhdas nihilisti tai nillittäjä ei tarvitse olla. #inhimillinenote
Mutta joskus seminillitys on hyvästä ja ainakin tietoisuus siitä, mitä syö.
Mitä parempi tieto ja tietoisuus sinulla on jostain, sitä helpompaa sinun on tehdä suotuisia ruokavalintoja. Kun olet todella motivoitunut saavuttamaan tietyn tavoitteesi, niin olisihan sen vesittyminen tai pitkittyminen harmillista tiedon puutteen vuoksi.
Harvoin hommat nyt leipään vesittyy, mutta tiedätte varmaan mitä tarkoitan. 🙂
On hyvä pysyä kartalla siitä, mitä ja minkälaista ruokaa koneistoosi menee. Joskus sitä nimittäin saattaa itsekin yllättyä, että hups! Tämähän on ihan toista, kuin luulin. 
Joten ole hyvällä tavalla utelias ja kurki pikkasen ainesosaluetteloita. Alussa se saattaa viedä jonkin aikaa ja pää alkaa mennä suuren tarjonnan keskellä vähän pörrälle.
Äkkiäkös sieltä kaupasta opit suoralta kädeltä napsimaan ostoskärryysi juuri ne tuotteet, jotka todellisuudessa tarvitset.
Bon Appétit ja ääntä kohti!
x Kipa

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Optimismi | Millainen on elämänasenteesi?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~


punnerrus
4.11.2017

Milloin treenata flunssan jälkeen?

  • Posted By : delwigdi/
  • 2 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Treeni, Yleinen

SAAKO FLUNSSAISENA LIIKKUA?

Sikana kysytään saako flunssaisena treenata ja milloin voi palata takaisin liikunnan pariin flunssan jälkeen. Sinulla saattaa piipahtaa mieleen sellaisia kysymyksiä, kuin

  • Mistä tiedän milloin kannattaa mennä treenaamaan flunssan jälkeen?
  • Onko vaarallista mennä urheilemaan, jos tunnen oloni vain vähän flunssaiseksi?
  • Kuinka suuri on sydänlihastulehduksen riski”

 

Tällaisia tulee paljon vastaan, joten avataan niitä tänne. 🙂 Kysy toki, jos sinulle tulee jotain kysymyksiä aiheesta. <3

Olen nimittäin itse ollut poikkeuksellisen paljon flunssassa tänä syksynä. Tiedostan itse sen, että muutamaan kuukauteen on mahtunut omaan ihmiselooni niin järkyttävä kasa henkistä kuormitusta, että ei ihmekään. Keho on kokonaisuus.

Siksi olen itse vähentänyt fyysistä kuormaa viime kuukausina suuresti. En siis ole treenanut tai pitänyt tuntejani normaalisti, koska kehon ja mielen tulee saada palautua.

Haluankin muistuttaa sinua tarkastelemaan aina tilannettasi kokonaisuutena: kuinka paljon elämässäsi on kuormitusta tällä hetkellä? Ei siis vain puhdasta liikuntaa, vaan myös henkistä kuormitusta. Entä minkä verran olet nukkunut ja millaista koet unesi laadun olleen? Kun elämässä on paljon kuormitusta uni saattaa ottaa osumaa herkästi.

Tarkastele siis rehellisesti elämääsi ja kuormittuneisuuttasi tällä hetkellä, erityisesti jos olet jatkuvasti flunssassa. Olisikohan sittenkin niin, että elämässäsi vain on paljon kaikkea tällä hetkellä? Tai jokin yksi iso tai pari isoa asiaa?

 

Kaikkea ei vaan voi luukuttaa kerralla: kun sinulla on töissä tai arjessasi paljon
kaikkea tai hektistä, niin vähennä kovaa treeniä. Treenin on hyvä tällöin olla iisimpää
ja vähemmän kuormittavaa. Ei siis hoosee-treeniä.

 

Silloin, kun elämässäsi tai arjessa ei ole niin paljon kuormitusta
kannattaa panostaa kovempaan treeniin. Muista aina, että liikunnan pitää tuoda
sinulle energiaa – ei viedä sitä. #inhimillinenote

 

VÄLTÄ TREENIÄ ENSIMMÄISET 3 PÄIVÄÄ

Flunssa on elimistölle aina rasitustila.

Yleensä luullaan vilistumisen ei aiheuttavan flunssaa. Flunssan kuitenkin aiheuttaa flunssavirus. Ei siis esimerkiksi paleltuminen bussipysäkillä kyytiä odotettaessa.

Kylmälle altistuminen todennäköisimmin “herättää” viruksen elimistössä kyllä, mutta flunssaa ei pelkästään esimerkiksi paleltumalla saa.

Mitä treeniin tulee, niin flunssassa keho ei juurikaan ota vastaan treeniä ja harjoitusvaste jää pieneksi. Tämä tarkoittaa sitä, että treenin hyödyt jäävät pieniksi eli syytä treeniin ei ole.

 

Ensimmäiset 3 päivää ovat tärkeimmät levon kannalta, sillä kehon rasittaminen
näinä päiviä voi pitkittää flunssaa ja altistaa jälkitaudeille.
Siksi flunssan ensimmäiset päivät tulee välttää liikuntaa.

 

Eli siis license to chill. 😉

 

flunssa

MILLOIN TREENAAMAAN FLUNSSAN JÄLKEEN?

Jos kyseessä on tavanomainen flunssa, niin liikuntaa voit alkaa huoletta harrastamaan jo muutaman päivän levon jälkeen. Tunnet, kun pahimmat oireet on selätetty.

Lisäksi oma fiilis kertoo paljon: tuntuuko treeni miellyttävältä, vai alkaako esimerkiksi heti yskä häiritä ja sylki lentää treenissä. Mikäli tunnet, ettet ole täysissä voimissasi, niin lepää lisää. Olet itsesi paras asiantuntija.

Pitkittyneissä oireissa kannattaa aina konsultoida lääkäriä. Eli mikäli flunssa ei reilussa viikossa mene ohi, niin tutkituta ihmeessä. Ja etenkin silloin, jos tunnut olevan flunssakierteessä, ettei esimerkiksi keuhkoista tai poskionteloista löydy mitään ylläreitä.

Kun flunssan ensipäivät ovat ohi ja olet päässyt eroon flunssan yleisoireista, kuten kuume ja/tai yleinen sairauden tunne, selkeästi kohonnut leposyke ja lihas- tai nivelkivut, voit parin vuorokauden kuluttua palata harrastamaan kevyttä liikuntaa.

Entä kuume? Mitäs jos sinulla on ollut kuumetta?

 

Hyvä nyrkkisääntö on levätä kokonaan ainakin saman verran kuumeettomia päiviä,
kuin sinulla oli kuumeisia päiviä.

 

Jos sinulla on ollut kuumetta esimerkiksi 2 päivää, niin odota vähintään 2 päivää ennen treenaamista.

Lisäksi hyvä yleissääntö on, että on hyvä harjoitella kevyemmin yhtä kauan kuin itse tauti kesti. Käytännössä siis jos flunssa on kestänyt pari viikkoa, niin on hyvä idea treenata kevennetysti pari viikkoa. Korostan tässäkin oman kehon tuntemusta, se ratkaisee. Onko olosi hyvä vai ei liikunnan aikana tai jälkeen?

flunssa

Kuka on kuullut, että inkivääri voi lievittää flunssaa? Se voi jopa estää alkavan flunssan kehittymistä täyteen mittaansa. Miksi? Inkivääri sisältää tulehdusta ehkäiseviä aineksia ja antioksidantteja. Tutkimuksen mukaan tuore inkivääri voi vähentää infektioden määrää. Olen myös kirjoittanut aiheesta täällä.

 

MISTÄ TIEDÄT, ETTÄ VOIT TREENATA? 

Tarkkaile tuntemuksia: jos flunssa aiheuttaa vain kaulan yläpuolisia oireita (nenän tukkoisuutta ja vuotamista), niin voit lähteä liikkumaan melko pian taudin jälkeen.

Jos taas flunssa on aiheuttanut edeltävien lisäksi kaulan alapuolisia oireita keuhkoissa, niin kannattaa levätä pidemmän aikaa. Yleensä kaulan alapuoliset oireet kehittyvät herkemmin jälkitaudeiksi.

 

flunssa

 

Vaikka flunssaoireilu alkaisi olla jo takana päin kannattaa silti aloittaa treenailu pikkuhiljaa omaa fiilistään tarkkaillen.

Flunssan jälkeen lihaksia voi hapottaa helpommin, keuhkoja “piiputtaa” tai voi olla yleisväsymystä. Ole itsellesi inhimillinen ja aloita maltilla ja kärsivällisesti.

Muutaman päivän lepo ei vielä vie kuntoa pohjalukemiin. 😉

 

MITEN TREENATA FLUNSSAN JÄLKEEN?

Kehitys tapahtuu levossa, mutta tokkiinsa myös taantuminen: mikäli et harjoittele niin sitten yhtään (ei myöskään arkiliikuntaa), niin esimerkiksi voimatasot vähenevät noin 2-3 viikossa.

Tämän ajanjakson jälkeen totaalilepo laskee suorituskykyä lähes satavarmasti ainakin voimalajeissa.

 

Viikon katko ei siis vielä tee hallaa, joten anna hyvillä mielin keholle lepoa.

 

Lempeät kehonhuoltolajit ovat ookoo jo silloin, kun olet juuri toipumaisillasi pahimmasta flunssasta. On hyvä muistaa myös kanssatreenaajat: tartunta-aikana ei kannata mennä paikkoihin, jossa muut voivat saavat tartunnan (työ, koulu, kuntosali tai ryhmäliikunta).

“Kevennettyjä lajeja” ovat esimerkiksi venyttely ja yin jooga. Tai mikä tahansa liikunta, jossa kuormitustaso on hyvin maltillinen. Kehonhuolto auttaa pitämään jonkin verran kestävyyskuntoa yllä. 🙂

 

flunssa

SYDÄNLIHASTULEHDUKSEN VAARA?

Sydänlihastulehdusta on haastava ennustaa, jopa mahdoton. Riski on ensinnäkin yksilöllistä ja toisekseen vähän tuuristakin kiinni.

Kokonaisuus ja kokonaisrasitus ovat todella ratkaisevia: koko kehon (ja mielen) pitkäaikaisella rasitustilalla on omat vaikutuksensa. On mahdotonta sanoa, mikä todennäköisyys juuri sinulla olisi saada sydänlihastulehdus – siksi kannattaa olla tässä asiassa kaukaa viisas ja läheltä vaan potea flunssa pois.

Tämä tarkoittaa riittävää lepoa ja paranemisaikaa.

 

Sydänlihastulehduksen riski on suurempi silloin, kun flunssan yhteydessä
tuntuu selkeää lihaskipua, kovaa kurkkukipua, rintakipua, hyvin poikkeavaa väsymystä, hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä.

 

On kuitenkin huomattava, että nämä voivat olla myös yleisen rasitustilan oireita, joten itseoppinutta valelääkäriä ei kannata leikkiä vaan edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa flunssan yhteydessä kannattaa hakeutua lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten.

Parempi katsoa, kuin katua.

Liian varhainen liikkuminen voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten juuri sydänlihastulehduksen tai esimerkiksi keuhkokuumeen. Siksi on tärkeää varmistua, että olet varmasti terve, kun aloittelet raskaampaa liikuntaa. Flunssan jälkitauteista jäädä keuhkoihin tai sydämeen arpea, joka heikentää niiden toimintaa.

Ja tämäkin vain pahimmassa tapauksessa, harvoin ihan pienestä häkki heilahtaa.

 

Summa summarum:

 

Rakasta kehoasi tarpeeksi antaaksesi sille riittävä palautusaika.
Kerkiät pelikentille kyllä, mutta terveyttä ei ole varaa menettää. <3

 

Treeni-iloa kaikille ja hyvää pyhää,
x Kipa

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Hallitse mielialaasi syömällä oikein – kysy, niin vastaan!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~

 


3.11.2017

Mieliala | Hallitse mielialaasi syömällä oikein – kysy, niin vastaan!

  • Posted By : delwigdi/
  • 319 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Ruoka, Yleinen

MIELIALA |  ÄRSYTYS, VÄSYMYS, TÄRINÄ, HERMOSTUNEISUUS, HEIKKO OLO, AHDISTUS…

…tiedättekö, kun verensokerin laskiessa joillakin ihmisillä mieliala vaihtuu, kuin lennosta? Tulee kiukkunälkä? Joillain ihmisellä taas käynnistyy puolikooma ja hidas vaihde eikä hommat tai ajatus luista. Joidenkin mieliala taas pysyy ihan perustasolla, ei siis niin maan mitään vaikutusta.

Ketkä kuuluvat heihin, jotka ovat todella herkkiä verensokerivaihteluille? Mistä tiedät, että verensokerisi on matala? Ärsyttääkö? Väsyttääkö? Vai muuten vain eniten ketuttaa kaikki? Vai oletko ylipäätään haluton tekemään mitään?

Vai kuulutko heihin, joiden mieliala ei muutu verensokerin laskiessa?

Itse olen pitkälti tätä porukkaa. Jostain syystä verensokerin lasku ei mielialassa näy yhtä paljon. Joskus liian vähäinen energiansaanti saattaa johtaa siihen, että selkeästi tuntee ettei treeni kyllä nyt kulkisi, kun ei ole syönyt tarpeeksi. Joskus taas tuntuu siltä, että virtaa on pienen kylän verran, vaikka on kerinnyt syödä vähän liian heppoisasti.

Mistä tämä kaikki oikein johtuu?

 

mieliala

 

 

MIELIALA | MISTÄ VERENSOKERIN HEILAHTELU JOHTUU? 

Tunne ”verensokerin heilahtelusta” johtuu glukoosin määrästä veressä. Verensokeri tarkoittaa kehomme verensokeripitoisuutta. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tärkkelyksen pilkkoutuessa sokeriksi.

Insuliini on hormoni, joka säätelee verensokerin oikeaa pitoisuutta. Insuliini edistää verensokerin imeytymistä kudoksiin ja lihakseen vähentäen samalla sen pitoisuutta veressä.

Mikäli olet terve (lue: sinulla ei ole esim. 1- tai 2-tyypin diabetesta), niin verensokeri harvoin laskee liian alas ja saat mitään matalan verensokerin eli hypoglykemian oireita. Tämä lähinnä siksi, että keho myös jemmaa osan hiilihydraateista maksaan glykogeeniksi, josta elimistö voi tarvittaessa vapauttaa sitä käyttöönsä.

Nälkä syntyy, kun aivomme aistivat verensokerin laskua. Tästä syystä suositaan, että söisimme tasaisin väliajoin pitkin päivää: että välttäisimme nälän.

 

mieliala

 

On välillä hassua lukea jostain, ettei nälkää saisi päästä syntymääm. Sanotaan, että pitäisi syödä ennen, kuin nälkä yllättää. Tässähän on sinällään perää: on hyvä syödä tasaisin väliajoin, jotta vältytään päivän aikana syntyneen energiavajeen aiheuttamasta ruoanhimon hyökkäykseltä iltaa myöden tai himoilta pitkin päivää.

Yksi haaste kun epäsäännöllisessä syömisessä selkeästi on, nimittäin kaapit tyhjentyvät illalla lennosta. Ja sitten ihmetellään, että mitä juuri tapahtui. 😀

Nälkää saa kuitenkin tuntea. Se on luonnollinen tuntemus eikä sitä kannata karsastaa.

 

NÄLKÄ | KAIKEN KESKIÖSSÄ ON SÄÄNNÖLLINEN ATERIARYTMI

Nykyään haasteeksi nouseekin se, että ”normaalit” nälkäsignaalit ovat meillä vähän heikentyneet. Näen työssäni paljon sitä, että skipataan jokin päivän pääaterioista, kuten aamupala tai lounas. Tai sitten hyppästään välipalojen yli. Ja sanotaan, että kun ei tunne nälkää. Tai huomaa sitä.

Tosiasiassa sitä ei ehkä vain kuunnella.

Tasaamalla ateriavälejä on mahdollista myös opettaa keho (ja mieli) tuntemaan nälkää. Miksi nälän tunne on hyvä asia? Eikö olisi helpompaa sitten vain olla syömättä, kun ei ole nälkä?

Joo, tavallaan. Mutta jos tavoitteesi on voida hyvin, jaksaa arjessa, syödä terveellisesti ja/tai pudottaa painoasi (tai jopa saada sitä lisää), niin useampi ruokailukerta päivässä takaa sen, että saat mahdollisimman paljon tarvitsemiasi makroja, vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita ruokavaliostasi.

Harva pystyy struuttaamaan kertalaakista tai parilla ruokailukerralla kaikkea tarvittavaa kroppaansa.

Jos kaipaat vinkkejä ateriarytmeihin ja aterioiden koostamiseen, niin tsekkaa kirjoitussarjani täältä.

 

 

Ja hei. Et ole yksin. Se on oikeasti yllättävän haasteellista monille meistä
syödä säännöllisesti. Sen sijaan, että keskityttäisiin pohtimaan sitä,
että miksi taaskaan ei tullut syötyä säännöllisesti tutkaillaankin sitä
mikä auttaisi sinua syömään säännöllisesti?

 

Eli mitä tietoja, taitoja tai apuja tarvitset, jotta sinun tulee syötyä säännöllisesti?

 

mieliala

Lounassetti yhdeltä Loviisan työkeikalta.

 

NÄLKÄ | VÄLTÄ MIELITEOT

Nyrkkisääntönä voikin sanoa, että nälkä ei saisi muuttua mieliteoksi: tasaisin väliajoin syömisellä ehkäistään se, että puskista kiskaistaan alas esimerkiksi jotain äkkimakeaa. Äkkimakea laskee verensokeria nopeasti ja taas ollaan pisteessä, jossa on mieliteko. Ehkä jopa kiskaistaan taas huiviin jotain äkkimakeaa ja lopulta syödäänkin reilusti yli tarpeen.

Kuulostaako tutulta?

Mikäli olet altis verensokerin vahvoille heilahteluille, niin saatat tarvita useampia ruokailukertoja päivässä. Sinä itse tunnet itsesi parhaiten tässä.

”Oikean” rytmin löytäminen täytyy käytännössä testata ja yleensä myös opetella.

Annoskoolla on merkitystä. On hyvä syödä niin, että tunnet itsesi juuri ja juuri kylläiseksi, muttet ole täpötäysi tai ähkyssä.

 

mieliala

Moi! Muistitko syyä?

MIELIALA | MITÄ SYÖDÄ, JOTTA MIELIALA PYSYY VIRKEÄNÄ? 

Verensokeri pysyy parhaiten tasapainossa suht energia”köyhällä”, runsaasti kasviksia ja proteiineja sisältävällä ruokavaliolla. Jotkut vannovat GI:n eli glykeemisen indeksin ja glykeemisen kuorman nimeen. GI-luku kertoo, kuinka nopeasti ruoka-aineen imeytyvät hiilihydraatit aiheuttavat muutosta verensokerin nousussa.

 

Yleisesti ottaen proteiineja sisältävä ateria aktivoi meitä, kun taas hiilihydraatit rauhoittavat.
Mikäli hiilihydraatteja saadaan ruokavaliossa liian vähän kohottaa se usein
kehon stressitasoja kohottamalla adrenaliini- ja kortisolihormonin määrää kehossa.

 

Hiilareita ei siis kannata karttaa liikaa, vaikka usein ensimmäisenä kuulen ravintovalmennuksessa, että asiakkaan mielestään tulee karsia hiilareista.

Meidän kaikkien vireystila laskee aina iltapäivästä, usein siinä klo 14-16 hujakoilla. Sitä edesauttaa helposti esimerkiksi nopeaa hiilihydraattia sisältänyt lounas, jolloin hiilihydraatit nostivat verensokerin nopeasti koholle. Elimistö pyrkii korjaamaan tilanteen vapauttamalla elimistöön paljon insuliinia ja näin verensokeri sukeltaa taas nopsaa tahtia alas.

On myös perusteltua nauttia proteiineja, rasvoja ja kuituja, jotka hidastavat ruoan sulamista (nälän tunne pysyy pidempään pois) ja verensokerin nousua.

 

mieliala

Mä rakastan salaatteja. Saldeja tulee syötyä 1-2 kpl päivittäin. <3

 

Liian raskas ateria saattaa helposti väsyttää, ja siksi on hyvä välttää syömästä itseään ihan ähkyyn. Syö vain sen verran, kun todellisuudessa on tarvis. Ruokaisa salaatti on aina hyvä valinta, kun se sisältää proteiinia sekä hyviä rasvoja.

Myös keitto toimii, joskin pelkkää nestemmäistä ruokaa ei kannata päivät pitkät pupeltaa. Tulemme nimittäin enemmän ja varmemmin kylläiseksi, kun pureskelemme ruokamme.

Aamuisin on potentiaalista aikaa skipata aamupala, koska kiire. Tai muuta sen sellaista. Kahvi kyllä usein tulee vetästyä, eikö? Liiallisen kahvin nauttiminen tyhjään vatsaan saattaa kuitenkin lisätä herkkyyttä verensokerin heilahteluille, näin myös lisätä mielialan vaihteluita.

 

Nyt mä haluaisinkin tietää, mikä sun mielestäsi on säännöllisessä syömisessä
tai ateriarytmeissä haastavinta?

Kommentoi ja kysy alla, vastaan mielelläni! 

 

 

Ihanaa viikonlopun alkua!
x Kipa

 

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Auktorisoitu PT – pätevä PT?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~

 


1.11.2017

Mitä tulet katumaan elämässäsi myöhemmin?

  • Posted By : delwigdi/
  • 0 comments /
  • Under : Hyvinvointi, Perhe ja suhteet, Yleinen

Tiedättekö, mitä jäin miettimään edellisen postaukseni myötä?
Sitä, että haluan elää elämääni niin, että en kadu mitään. En halua 10 vuoden tai edes viiden tai vuoden päästä miettiä, että olisi pitänyt. Että kaduttaa, kun en tehnyt jotain.

 

MITÄ SINÄ ET HALUA KATUA MYÖHEMMIN?

Tähän voi liittyä ihmisestä riippuen kaikenlaista. Voit ehkä havahtua joku päivä, että olet elänyt elämääsi tietyn naamion takaa. Kadut ehkä sitä, että et ole ollut aito. Tiedättekö? Mennyt sitä polkua, mitä olet ajatellut muiden odottavan sinun kulkevan.

Tai ehkä olet antanut liikaa muiden mielipiteiden vaikuttaa omiin valintoihisi? Peläten ehkä, että tulet arvostelluksi, hylätyksi tai kiusatuksi omana itsenäsi ja omine valintoinesi.

Tällöin olet elänyt muiden – et omaa elämääsi. Olet unohtanut itsesi ja sisimpäsi.

Toinen seikka on asioiden hyväksyminen: on liian helppo kyynistyä ja suuttua maailmalle. Miksi jotain sellaista piti tapahtua, josta et pidä? Tai joka satuttaa? Tai jonka edessä olet voimaton? Yksi suurimmista haasteista elämän seikkailussa on hyväksyä ne haasteet, mitä tieltäsi löydät.

Vaikka et pitäisi jostain sinun on usein silti hyväksyttävä epämukavan asian olemassaolo, jotta voit jatkaa eteenpäin.

 

tulet katumaan

Syksy on kautta rantain itselleni syvien pohdintojen aikaa. Sen huomaa niin konkreettisesti, kuinka elämä ja ympäristö voivat muuttua hetkessä. Luonnon talviunille käyminen muistuttaa itseäni myös siitä, kuinka elämä on välistä hyvin hauras. Siksi on arvostettava niitä asioita, joita sinulla on nyt. Pysähtyä huomaamaan se kaikki hyvä ympärilläsi.

 

Jotkut ihmiset hengaavat sellaisten ihmisten seurassa, jotka eivät tee heille hyvää. Ethän sinä ole yksi heistä? Muista, että sinulla ei ole velvollisuutta hengailla negatiivisten ihmisten kanssa. Strong people don’t push others down – they lift them up.

Negatiivinen asenne tarttuu helposti. Toisaalta on myös todella rankkaa koittaa taistella sitä vastaan. Jatka siis matkaasi. Sen verran itsekäs sinä saat ja sinun pitääkin olla. <3

Joskus taas on superhelppoa tarttua menneeseen. Irtipäästäminen on niin pirun hankalaa, tiedän. Joskus se vain on pakko. Se vain on pakko, jotta itse voit paremmin. Mennyt on mennyttä eikä se ole tulossa takaisin – paitsi ehkä kummittelemaan.

Tarjoa menneisyydellesi kahvit ja ystävällisesti kerro sille, että nyt sinun on aika jatkaa matkaa etkä tarvitse sitä enää. Sinun käsissäsi on avaimet omaan hyvinvointiisi.

 

tulet katumaan

Synkkinä hetkinä tuntuu, ettei haluaisi päästää irti: asioita haluaisi ottaa omiin lonkeroihin, mutta aina vaan ei voi. On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse eikä voi kontrolloida – eikä huolehtia…

 

tulet katumaan

…ja lopulta, kun asioita tarkastelee joskus hieman tarkemmin on löydettävissä myös niiden kauneus. Pimeyden ja synkkyyden ei automaattisesti tarvitse olla harmillista: kaikessa on löydettävissä aina omat erityispiirteensä, opetuksensa ja kauniit puolensa. <3

 

Elämässä jotkut asiat vain vaativat aikaa. Tiedättekö, kun joskus ihmisellä on taipumus olla hieman kärsimätön? Kaikkitässänytjaheti? 🙂

Joskus elämän on vain annettava myös rullata: kaikkea ei voi kontrolloida eikä kaikesta tarvitse tai kannata huolehtia. Opi huomaamaan, mikä on oikeasti tarpeellista tehdä ja huolehtia. Asiat eivät myöskään aina mene toivotulla tavalla: silloin voi olla tarpeen juurikin ottaa opiksi ja keksiä uusi tapa lähestyä asiaa.

Pääasia on, että et lannistu etkä luovuta – usko itseesi ja päämääriisi.

 

tulet katumaan

ÄLÄ KADU – OMAT OIVALLUKSENI JAKOON

Jos sinulla on tällä hetkellä jotain, jota mietit että hitto. Olisi pitänyt. Mieti hetken aikaa miksi näin on: miksi ehkä kadut? Miksi mietit, että olisi pitänyt? Ja ennen kaikkea miksi et toteuttanut?

Käsittele asia ilman arvottamista: kohtaa asia, hyväksy se tässä hetkessä ja sen jälkeen jatka matkaasi. Ota kyseinen asia mukaasi opettajana, älä arvottajana tai taakkana.

 

Aiheeseen liittyen muutamia omia oivalluksiani – jaa vapaasti omiasi! <3

 

 

Tiedä kuka olet. Seuraa omaa polkuasi.

 

Keskity positiiviseen ja rakentavaan – sinun ei tarvitse hengata negatiivisten ihmisten ja asioiden äärellä.

 

Voit vaikuttaa tulevaisuuteesi keskittymällä nykyhetken tekoihisi. Älä takerru menneeseen.

 

Unohda epäonnistuminen, sillä sellaista ei ole – on vain opetuksia.

 

Älä yritä kontrolloida kaikkea: kaikki tapahtuu syystä ja huomaat sen joku päivä. Kaikelle on aikansa ja kaikki aikanaan.

 

Muista, että joskus elämä voi yllättää ja sinulla voi olla vähemmän aikaa asioiden toteuttamiseen, kuin luulit.
Älä siis toistuvasti odota ja lykkää sellaisia asioita, joita todella haluat tehdä: 
jonakin päivänä saatat havahtua ymmärtäen, ettei sinulla ole enää mahdollisuutta tehdä kyseisiä asioita.

 

 

Mitä ajatuksia teillä on aiheesta? 🙂
x Kipa

 

 

Lue myös:

Onnistumisen avain | Luo oma hyvinvointisuunnitelma

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~

 


Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen?
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä?
  • Tsekkaa kirjoitussarja! Säännöllinen ateriarytmi, suositukset ja aterioiden koostaminen
  • Kuinka saada motivaatiota lisää ja miten pitää motivaatio yllä?
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Arkistot
  • joulukuu 2018
  • marraskuu 2018
  • lokakuu 2018
  • syyskuu 2018
  • elokuu 2018
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • helmikuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017
  • huhtikuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • helmikuu 2017
  • tammikuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015
  • lokakuu 2015
  • syyskuu 2015
  • kesäkuu 2015
  • toukokuu 2015
  • maaliskuu 2015
  • helmikuu 2015
  • tammikuu 2015
  • lokakuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • joulukuu 2013
  • maaliskuu 2013
  • marraskuu 2012
  • toukokuu 2012
Meta
  • Kirjaudu sisään
  • Sisältösyöte
  • Kommenttisyöte
  • WordPress.org
Viimeisimmät artikkelit
  • Miksi liikunnalla rangaistaan joulun jälkeen? 27.12.2018
  • Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista? 5.12.2018
  • Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä? 4.12.2018
Kategoriat
  • Hyvinvointi
  • Jaksaminen
  • Lemmikit
  • Liikunta
  • Perhe ja suhteet
  • Ravinto
  • Ruoka
  • Stressi
  • Treeni
  • Tyyli ja kauneus
  • Uncategorized
  • Uni
  • Valmennus
  • Yleinen
  • Yleinen hyvinvointi
Viimeisimmät kommentit
  • Kira Tiivola: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • Jari Pouta: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?
  • kira: Hyvien vibojen viikko | Mun viba | Vinkit 31-45
  • Abdullah k: Oma hyvinvointini: testissä Firstbeat-hyvinvointianalyysi
Tilaa uutiskirje!

Hae sivuiltani
Terveysblogi 2020